НОВИНИ

Новият сръбски външен министър на първо посещение в България (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 20.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Напредъкът на газовите и инфраструктурни проекти беше част от темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди със сръбския външен министър Никола Селакович, който е на посещение у нас. Първият дипломат се срещна и с президента Румен Радев. Конкретни стъпки за ускоряване на двустранните взаимоотношения бяха договорени по време на разговорите му с българския външен министър Екатерина Захариева.

Ключовите за двете страни проекти като автомагистрала "Европа", газопровода "Балкански поток", и изграждането на газовия интерконектор обсъдиха премиерът и сръбският външен министър.

Борисов подчерта, че въпреки пандемията, активната работа продължава, тъй като тези проекти са от изключително значение за свързаността, инфраструктурното и енергийното сътрудничество между двете държави, региона и Европа.

На среща между външните министри Захариева и Селакович бяха набелязани и конкретни стъпки за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

"В края на тази година ще се завърши и последният малък участък от магистралата между София и Белград, всъщност от София до границата. Двамата днес се разбрахме да се фокусират ресорните министерства върху отварянето на нов граничен пункт на север от Стара планина", заяви Екатерина Захариева.

Сръбският външен министър акцентира върху решимостта на Белград да повиши икономическото благосъстояние на западните покрайнини.

"В две гранични области, в които живее българско национално малцинство - Бабушница и Димитровград, открихме две Свободни митнически зони. В момента завършваме тяхното инфраструктурно оборудване", коментира Никола Селакович.

Той благодари за подкрепата на България по време на пандемията.

"Използвам възможността специално да благодаря на колежката Захариева за помощта на Министерството на външните работи за осигуряване на зелените коридори, за евакуирането на нашите граждани, които през българските летища успяха да се върнат в Сърбия", каза още Селакович.

"България осигури висококачествени защитни облекла за вашите доктори в началото на кризата, в началото на пролетта. Вие много съдействахте на българското правителство и на гражданите ни, които трябваше да се приберат през Сърбия за България", допълни Захариева.

По-късно Никола Селакович бе приет и от президента Румен Радев. Държавният глава изрази задоволство, че всички поети ангажименти от сръбския му колега Вучич при посещението му в западните покрайнини се изпълняват.

"И по отношението на вписването на женските имена, и по отношение на повишаването на финансирането на медиите и на благоустройството на региона. Вярвам, че със създаването и поддържането на всички необходими условия спрямо национално малцинство ще допринесе и за достойната интеграция на Република Сърбия в обединена Европа", заяви Радев.

Посещението на Селакович у нас е първото на сръбски външен министър за последните 7 години. В сръбската делегация присъства и съпругата на президента Вучич, която е дългогодишен дипломат във външното министерство на западната ни съседка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ инициира създаването на Балкански медиен хъб
БНТ инициира създаването на Балкански медиен хъб
На първо четене: Депутати от правната комисия одобриха гласуването на карантинираните
На първо четене: Депутати от правната комисия одобриха гласуването на карантинираните