НОВИНИ

На първо четене: Депутати от правната комисия одобриха гласуването на карантинираните

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:23, 20.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всички партии без БСП в правната комисия на парламента подкрепиха на първо четене идеите на управляващите да дадат възможност на карантинираните и хората в болниците да гласуват. С промяна в Закона за извънредното положение се задължава ЦИК да приеме правила за организацията и гласуване на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден.

БСП обвини управляващите , че вменяват на ЦИК несвойствени правомощия като я задължават да изготви правила за подвижните урни и да гарантира здравето и живота на хората.Аргументират се , че комисията не е здравен орган.

"Законопроектът е неясен, неточен и не само че не помага, а може и да се окаже вреден, поставяйки ЦИК в ситуация, която не може да изпълни, и оттам, опорочавайки целия процес", заяви Крум Зарков.

От ГЕРБ контрираха, че като искат Министерският съвет да организира изборите, на левицата трябва да се напомни, че и по време на комунизма не партията е правила това, а комисия.

"Не беше натоварен управителният орган на БСП, а централната комисия за този пряк избор, моля да напомните през всичките тези години кой трябва да зададе рамката за провеждане на всяко едно действие по време на изборния процес", каза Красимир Ципов.

Според "Обединени патриоти" БСП ще са против и ако кабинетът организира изборите.

"На ваше място първото нещо, което ще кажа, е, че изборите са манипулирани и са нечестни. Започвам да си мисля, че за съжаление, вие си търсите оправданение за евентуална загуба на предстоящите избори", коментира Християн Митев.

ДПС ще подкрепят промените с леки корекции.

"Считаме, че мерки трябва да има и Народното събрание да приеме тези мерки", заяви Хамид Хамид.

От БСП утре ще внесат предложение за промени в Изборния кодекс в посока изчистване на избирателните списъци от мъртви души и видеонаблюдение при отчитане на резултатите от вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сръбски външен министър на първо посещение в България (Обзор)
Новият сръбски външен министър на първо посещение в България (Обзор)
ЕС и НАТО се готвят за нова ера в отношенията с Америка
ЕС и НАТО се готвят за нова ера в отношенията с Америка