НОВИНИ

Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:10, 15.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха законови промени, които ще дадат възможност на хората под карантина да гласуват с подвижна урна или със създаване на специални секции. Текстовете са заложени в Закона за извънредното положение.

Хората под карантина в домашни условия и в лечебни заведения ще имат възможност да упражнят правото си на глас, предвиждат промените.

"Затова сме дали правомощия на ЦИК да изработи правила, по които тези лица могат да гласуват по реда на Изборния кодекс, позволяващ на лицата с увреждания да гласуват с подвижна урна или пък със създаването на специални секции", заяви председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Дариткова обясни, че промените са съобразени с опита на страните, които вече са провели избори в условия на пандемия. И увери, че всички мерки ще са съобразени с експертното мнение на здравните власти. ЦИК ще трябва да създаде условия, които да защитят здравето на всички в изборния процес.

"Като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите чрез изработването на специални протоколи и мерки за осигуряване на специфичните противоепидемични мерки в условията на епидемията от коронавирус", допълни Дариткова.

"Станахме съвносители с ясното съзнание, че чрез него ние гарантираме правото на всеки българин да упражни своя вот", каза Искрен Веселинов, съпредседател на "Обединени патриоти".

Относно искането да се заснема отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на протоколите, Красимир Ципов обясни, че няма изрична забрана за това в действащия Изборен кодекс.

"Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни", допълни Ципов.

От ГЕРБ отново посочиха, че датата на вота 4 април е скандализирала католическата, арменската, протестантската и еврейската общност у нас, защото съвпада с католическия Великден, а за евреите това е четвъртият ден от Пасха.

"Дали беше случайно избрана тази дата? Защото ако е така, това показва изключителна некомпетентност в администрацията на президента. Ако не е случайно, това означава - целенасоченост към една точно определена или група от хора, които са разделени за пореден път, този път на религиозна основа", коментира Младен Шишков от ГЕРБ.

От ГЕРБ не предвиждат промени в Изборния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пфайзер" временно намалява доставките на ваксина за Европа
"Пфайзер" временно намалява доставките на ваксина за Европа
Посланикът ни в Скопие: Издирва се лицето, подпалило българското знаме във Вевчани
Посланикът ни в Скопие: Издирва се лицето, подпалило българското знаме във Вевчани