НОВИНИ

Посланикът ни в Скопие: Издирва се лицето, подпалило българското знаме във Вевчани

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 15.01.2021 (обновена)
10506
Чете се за: 06:17 мин.
По света
Слушай новината

Българското знаме беше изгорено по време на карнавал във Вевчани, Република Северна Македония.

България осъди този акт, който се случи в навечерието на 29-ата годишнина от признаването на независимостта на бившата югорепублика от страната ни. Вътрешното министерство в Скопие обяви, че издирва извършителя, а президентът Стево Пендаровски определи случилото се като "недопустимо и осъдително".

Фестивалът във Вевчани е ежегоден. Селото се намира в югозападната част на Република Северна Македония. До момента там публично не е имало антибългарски прояви. Вчерашният неприятелски акт обаче, стана повод за ново напрежение между двете страни. Страната ни реагира остро, а властите в Скопие на този етап в декларации осъдиха този акт. Българският посланик Ангел Ангелов подчерта, че освен думите са нужни и резултати. БНТ разполага с оригинални кадри от подпалването на българското знаме, но в репортажа те са обработени, защото не желаем да показваме поругаването на националния ни флаг.

Карнавалът във Вевчани е тридневен. Вчера е бил краят на събитието, когато по традиция се горят карнавалните маски. Около 15 ч. обаче, в центъра на селото пламва знамето на Република България.

Много опасен рецидив, според мен, тъй като за втори път наблюдаваме такъв акт. Отвратителен, вандалски, варварски, бих го нарекъл, коментира пред БНТ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Външният ни зам.-министър за запаленото знаме: Отвратителен, вандалски, варварски акт

Пред БНТ посланикът ни в Скопие заяви, че още снощи е реагирал пред властите край Вардар.

"Вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Захариева ми нареди и аз направих остър устен демарш пред Министерство на външните работи на Република Северна Македония още вчера с това, че искаме наказание на виновните и се надяваме да не се повтаря повече случая.", заяви Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония. Доколкото разбираме от днешната реакция на МВР, издирва се лицето, което го е направило. И то е заплашено с 1 до 5 години затвор, допълва посланикът.

МВнР с реакция след публикациите за изгорено българско знаме в Северна Македония

Властите в Скопие също реагираха днес - на официално ниво. Външното министерство осъди запалването на знамето на България. Подчертава се също, че този акт нанася щети на Република Северна Македония. И президентът Стево Пендаровски осъди подпалването на българския флаг.

"Палежът на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е недопустим и осъдителен. Между съседите е необходимо изграждане на доверие, разбиране и уважение."

Президентът е най-висшата функция в държавата. Той е олицетворението на държавата, така че се надяваме много, от неговите думи да произтекат действия на изпълнителната власт по откриване на извършителите, коментира посланик Ангелов.

Иво Никодимов, БНТ: Т.е. вярваме на искреността в неговите думи?

Посланик Ангел Ангелов: Ние чакаме резултати. За съжаление, този случай е повторение на нещо, което се случи на 20 ноември в Скопие, където беше също изгорено българското знаме.

Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи: Няма как да не апелираме пред властите в Република Северна Македония да се разследват, преследват и наказват такива актове, защото първият не бе разкрит и никой не понесе отговорност за него.

В репортажи на македонски телевизии от Карнавала във Вевчани се виждат кадри и с други антибългарски прояви.

На част от тях дори се осмива жеста на страната ни да съдейства на Република Северна Македония да получи ваксини срещу COVID-19. Има и сцени, които са повлияни от повратен прочит на историята от времето на Втората световна война.

Всичко това се случва в навечерието на 29-ата годишната от признаването на независимостта на бившата югорепублика от страната ни.

Това може би щеше да бъде повод да го отбележим, ако не беше вчерашния инцидент със запалването на българското национално знаме по време на фестивала във Вевчани, казва още посланик Ангелов.

Антибългарските прояви край Вардар, езикът на омразата и превратният прочит на общата история са в основата на проблемите в отношенията между София и Скопие.

На 15 януари 1992 г. страната ни обявява, че признава независимостта на югозападните ни съседи от бивша Югославия. Това се случва след дълги разговори на президента Желю Желев с руския му колега Борис Елцин, които са в София. На тези разговори е договорено, че Кремъл ще последва страната ни. Елцин спазва стриктно тази договорка и подписва указ, с който Руската федерация признава независимостта на Скопие на летището в София преди за излети.

Това дава тласък и тогава под името Бивша югославска република Македония съседите получават признание от много други държави и по-късно стават страна-членка на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?
Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?
Боядисани ли са витражите в сградата на Съдебната палата?
Боядисани ли са витражите в сградата на Съдебната палата?