НОВИНИ

Прокуратурата започва проверка кой е отговорен за плаващото сметище край Своге

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 15.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата започва проверка кой е отговорен за замърсяването на река Искър край Своге.

Площта на плаващото сметище, което се е образувало до веца в града, е над 10 декара.

Вече три дни боклуците, които излязоха на повърхността след проливните дъждове в района, не могат да бъдат изчистени.

Днес стана ясно и, че по цялото си поречие река Искър не е почиствана от над 30 години.

За да се търси решение на проблема, Областният управител на София събра всички отговорни институции на среща. Часове по-късно правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците.

Започва разчистването на плаващото сметище край Своге

Все още плаващото сметище, което се образува преди три дни в резултат на високите води на река Искър, се носи във водата.

Оказва се, че не е ясно и кой ще се захване с почистването му. Първоначално от ВЕЦ-Своге заявиха, че въпреки че не е тяхно задължение, те ще почистят реката след като веца отново заработи. В последствие обаче стана ясно, че машините им няма да могат да се справят с огромното количество боклук, а и не се знае кой ще плати за това.

Кой точно ще чисти, кой ще осигури финансирането, как технически ще се извърши и всичко това трябва да стане час по-скоро, защото при падане на температурите, ако се допусне да замръзне тази маса, това ще създаде огромен проблем, каза Илия Богданов, зам.-кмет на Община Своге.

За да започне почистването на реката, първо трябва да се изчисли колко ще струва премахването на боклука, а след това да се поиска и целево финансиране от Министерския съвет.

Река Искър доколкото съм запознат, и не само река Искър, а всички реки, които се намират извън урбанизирана територия, не са почиствани може би от над 30 години. Всяка година аз изпращам искане за отпускане на средства за почистване на тези реки, каза Илиан Тодоров, областен управител на София.

На извънредно заседание на правителството спешно бяха отпуснати 220 000 лева за почистването на Искър до Своге.

Намерете вариант веднага да се влезе да се чисти, ако трябва през бедствено положение, вие го намерете, и то е такава, като го гледате. За съжаление пак от български граждани са нахвърляни всички тези отпадъци по деретата, разпореди премиерът Борисов.

Проблемът наистина е сериозен между 10 и 12 дка боклук, телевизори, дивани, хладилници, какво ли не, допълни Илиан Тодоров, областен управител на София.

Спешното почистване започва утре.

Автори: Гергана Гайдарова, Татяна Йорданова

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косово облекчава част от мерките
Косово облекчава част от мерките
Уикипедия става на 20 години
Уикипедия става на 20 години