Пътна полиция с акция в цялата страна. Ще се следи за шофьори, употребили алкохол и наркотици

от Ростислава Генчева
12:04, 15.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От 19 ч на 15 януари е разпоредена специализирана полицейска операция, която ще се проведе на територията на цялата страна, съобщиха от Пътна полиция.

Проверката ще бъде концентрирана в малките населени места и малките пътища, като полицейските екипи интензивно ще сменят териториите им. Контролът ще бъде насочен към водачите употребили алкохол и наркотични вещества, неправоспособни водачи и др.

"Операцията е планирана на база данните за пътнотранспортния травматизъм в страната, които сочат, че повечето произшествия възникват в малките населени места и в малките пътища в тези населени места. В големите градове се наблюдава тенденция към висок брой произшествия, в които участват уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците. От началото на годината са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци. Друго конкретно действие, във връзка с влошената метеорологична обстановка е, че полицейските екипи ще следят за участъци, където се очакват аварийни препятствия по пътя, заледявания, заснежавания, случаите с паднали клони и дървета по пътищата. Полицаите ще ги обезпечават, обозначават, така че да не се стига до сериозни инциденти.

Тази седмица беше проведена друга специализирана полицейска операция в рамките на 8 януари - 13 януари. Установени са над 13 000 различни нарушения по пътищата. Акцентът отново беше насочен към пешеходци и установяване на нарушения от водачи, които не пропускат пешеходци.", обясни пред БНТ Лъчезар Близнаков от пътна полиция.

Общо санкционираните пешеходци са 747, непропускащите водачи са 75. Водачи, употребили наркотични вещества са 66 за 5 дни, а употребилите алкохол са 117.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Студено време днес
Студено време днес
Летището в Бургас очаква 6400 полета през лятото
Летището в Бургас очаква 6400 полета през лятото