НОВИНИ

На първо четене: Приеха промените за реда за изплащане на втора пенсия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:47, 15.01.2021 (обновена)
6636
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Управляващото мнозинство гласува "за" внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Разсрочено изплащане ще е възможно тогава, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Еднократно изплащане на средствата се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

От БСП коментираха, че законопроектът се внася на пожар в последния момент. Казаха, че става дума за близо 18 милиарда лева, които се уреждат с него. Левицата се въздържа при гласуването заради това, че Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърлят законопроекта и внасят свои предложения в размер от 35 страници.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че не става дума да 18 млрд. лева, а за над 3 милиона души, които засяга изплащането на пенсиите от втория стълб.

Според Адемов предложенията на КФН трябва да бъдат заложени в надграждащ проект, защото сега няма време. Той се надява все пак до края на мандата на това НС, с поправки между първо и второ четене законопроектът да бъде приет.

От ГЕРБ са категорични, че приемането на ясни правила за изплащането на пенсиите от втория стълб само ще повиши доверието на българските граждани в пенсионната система.

Румен Гечев, ПГ на БСП, заяви: "Той се внася на пожар в НС на 11 януари за 18 млд. лева и за два дни се претупва, нещо което трябваше да бъде обсъждано с месеци... Комисията за финансов надзор по същество отхвърля този законопроект, предложен от работна група, внесен в МС и сега внесен в Парламента, 34 страници, отворете, са обясненията и новите текстове по същество, това е нов закон, който предлага Комисията за финансов надзор".

Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика в НС: "Вместо да обясним на бъдещите пенсионери защо трябва да получават този размер, който се различава от техните очаквания, ние скрепихме законопроекта и го внасяме в последния възможен момент, за да може тази дискусия да бъде загърбена... Този законопроект защитава интересите на осигурените лица, намерил е крехък баланс между частните пенсионни фондове и осигурените лица. Надявам се, че ще бъде приет до края на този мандат".

Калин Поповски, ОП: "Законопроектът е навременен, наистина в края на управлението, вече имаме и дата за избори от вчера, но въпреки всичко никой не може да предвиди кога още има следващо легитимно правителство пък и да има в някакво близко бъдеще то има възможност до 1 септември да направи промени в този законопроект".

Светлана Ангелова, ПГ на ГЕРБ: "Създаването на ясни правила за отпускането на пенсиите от универсалните пенсионни фондове и за определянето при изчисляването и актуализирането на техните размери, създаването на детайлна регламентация на фазата на изплащането от Универсалните пенсионни фондове ще повиши доверието на гражданите към допълнителното задължително пенсионно осигуряване и тяхната информираност".

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: "Три години се готви този законопроект, така че не може да се говори за това, че той е внесен прибързано и в последния момент, в резултат на обсъжданията е постигнат баланс и компромис между интересите на всички участници, компетентните институции, пенсионно-осигурителните дружества и социалните партньори, проведени са кръгли маси, на които този законопроект беше предварително обсъждан".

По темата работиха: Десислава Маркова и Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски мотоциклетист почина на Рали Дакар
Френски мотоциклетист почина на Рали Дакар
България сред първите в ЕС по рециклиране на отпадъци от пластмаса
България сред първите в ЕС по рециклиране на отпадъци от пластмаса