НОВИНИ

Могат ли хеликоптерите "Кугър" да станат въздушни линейки?

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 15.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

През последните дни много се спекулира с темата за “Кугър”-те. В момента нямаме пътна карта или решение на проблема с медицинските хеликоптери, каза в “Денят започва” пилотът любител Димитър Димитров.

“Ако България смята да купува нови хеликоптери, ни трябват 5-6 години - ако в момента ги поръчаме, да ги получим, да ги въведем в експлоатация, да обучим екипажи, да имаме оперативни процедури, да правим нещо”, продължи той.

В същото време техниката на Министерство на отбраната, за която са дадени доста сериозни пари, в по-голямата част от времето е приземена, а екипажите не могат да направят нальота си. Тоест имаме всичко необходимо, за да започнем работа веднага, а това означава спасени хора, подчерта пилотът любител.

Според ръководителя въздушно спасяване в ПСС Красимир Стоянов “Кугър”-ите са подходящи и за спасителни операции в планините.

Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери

“Начинът, по който те могат да бъдат използвани, е описан в инструкция от 80-те години, която е осъвременена. Инцидентите в планина обаче са 10-15 в година. В същото време по пътищата на България загиват хора, а 20% от тях могат да бъдат спасени, ако получат навременна помощ. Правилото за златния час, което е медицински термин, третира точно това”, отбеляза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвано Пранди: Изиграхме мач на средно ниво
Силвано Пранди: Изиграхме мач на средно ниво
Атлетик (Билбао) детронира Реал (М) за Суперкупата на Испания
Атлетик (Билбао) детронира Реал (М) за Суперкупата на Испания