Шефът на болницата в Сандански: Не се чувствам виновен, че съм употребил ваксините

от БНТ
07:41, 15.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината (бета)

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила. Общо 24 души, които не са медицински лица, са имунизирани в нарушение с Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 сред тях и 4-ма общински съветници, показват данните.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна, че ако болницата в Сандански беше държавна, директорът ѝ щеше да е освободен още днес. Здравното заведение е собственост на четири общини – с по 48% дял са Петрич и Сандански, а с 2% Струмяни и Кресна.

Все още не е взето решение дали ще има наказание за директора на болницата.

Персоналът на болницата в Сандански събира подписи в защита на директора

Д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна болница", заяви, че към момента няма информация относно съдържанието на доклада по проверката. Все още не му е връчен и протокол по надлежен ред. Той обаче не се чувства виновен.

"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения", уточни в "Денят започва" д-р Тонев.

За ваксинирането на дъщеря му той обясни, че е била добавена в последния момент към списъка с идеята да не бъдат похабени ваксини.

Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници

"Не е било предварителен план, защото аз имам две деца. Другото ми дете не е ваксинирано, явно, че не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си или да прередя други нуждаещи се".

Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите.

"За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 души
Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 души
Кой и защо асфалтира дупки в дъджовно време?
Кой и защо асфалтира дупки в дъджовно време?