НОВИНИ

Кметове решават да остане ли на поста си директорът на болницата в Сандански

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 14.01.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов. Не четирима, а общо 24 души, които не са медицински лица, са имунизирани в нарушение с Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, показват данните. Проф. Ангелов изтъкна, че ако болницата в Сандански беше държавна, директорът ѝ щеше да е освободен още днес.

Според данните на "Медицински надзор", освен четиримата общински съветници в Сандански, са ваксинирани хора от общинската администрация, както и дъщерята на управителя на болницата. Проверката показва още, че ваксинацията е приключила в ранния следобед на 9 януари, а ваксините можело да се използват още два дни.

"Ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград", каза здравният министър.

"С това не съм съгласен, защото има ясни указания, разписани в документи. Вариантът количествата, останали от неявили се за ваксинация пациенти да бъдат транспортирани на друго място и прилагани от друг лекар, ми се струва малко лековато като начин на поведение", коментира управителят на МБАЛ-Югозападна болница д-р Илия Тонев.

Кметовете и общинските съвети на Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни трябва да решат дали д-р Тонев ще запази поста си.

"Четирите общини, които са принципал на МБАЛ-Югозападна болница - Сандански, Кресна, Петрич и Струмяни, изпратиха писмо до министъра на здравеопазването и Изпълнителна агенция по медицински надзор, за да изискаме пълна информация и протокол, и документи от направената проверка. След като ни бъдат предоставени, ще коментираме", заяви Албена Бугаринова от пресцентъра на община Сандански.

"В момента, в който получим официалното становище, се събираме на следващия ден, нека да се запознаем, може да е някакъв много критичен медицински одит", заяви кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Засега д-р Тонев не обмисля да подава оставка. Най-вероятно и местните власти няма да се съгласят да бъде освободен, защото до сега се е справял добре с работата си и има достатъчно административен опит. Колегите на д-р Тонев в болницата в Сандански също застават зад него.

ЕКИП - БНТ-Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ-Русе се обзаведе с нискотемпературен фризер за ваксините
РЗИ-Русе се обзаведе с нискотемпературен фризер за ваксините
Окончателно: 20 години затвор за бившата президентка на Южна Корея
Окончателно: 20 години затвор за бившата президентка на Южна Корея