НОВИНИ

Община Созопол за плажовете: Няма повод за притеснения

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 14.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Проливните дъждове и бури в Бургаско нанесоха щети и по плажовете. Най-големите последствия са върху пясъчната ивица. Сред най-пострадалите плажове са тези в Созопол. Министърът на туризма разпореди спешна проверка по случая.

Най-пострадал от проливните дъждове е плаж Харманите. Най-големи са щетите тук около две заведения, където са изпочупени дървените скари и на практика е възпрепятствана част от достъпа до ивицата. Според концесионера на плажа пък най-големи са щетите по самата пясъчна ивица, тъй като морето е изяло голяма част от нея, а за възстановяването ще е нужна сериозна инвестиция.

Министърът на туризма Марияна Николова разпореди проверка по случая, за да се установи дали е нарушена целостта на плажа. Проверката ще е в два етапа - едната започва в следващите дни, а другата ще е през май преди сезона.

Министър Николова разпореди спешна проверка на плажовете в Созопол

От община Созопол пък казват, че към момента няма повод за притеснения.

"Това за нас е природно явление, което при всеки голям дъжд това нещо се получава, но няма изменение на екологичната обстановка, абсурд. Никакви щети няма. Това е пясък, който след време морето ще си го извади, ще се заравни и просто това, което се вижда, не са щети за мен", заяви Милчо Милев от отдел "Екология" към община Созопол.

"Както е циментът тук, така си беше пътят. И виж пясъка от дъжда, какво нещо е било. Направо река беше, отгоре река идваше", коментира Александър Петков - жител на Созопол.

"Оттам не можах да мина, защото има също такава река, която не можах да пресека. Така че трябва малко да изчакаме, докато всичко се оправи", каза Елена Георгиева.

Подобрява се ситуацията в Бургаско след проливните дъждове. Един е пътният участък, който остана затворен - между селата Димчево и Присад заради скъсала се дига на язовир Мандра. Бяха наводнени дворовете на 8 къщи, но няма опасност за хората.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха ресорни министри за ситуацията след наводненията (ОБЗОР)
Изслушаха ресорни министри за ситуацията след наводненията (ОБЗОР)
Отвориха пътя Банско - Гоце Делчев
Отвориха пътя Банско - Гоце Делчев