Лисици бродят нощем в Русе. Какво да правим, ако ги срещнем?

от БНТ
17:45, 14.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината (бета)

Нощем в центъра на Русе все по-често се разхождат лисици и хората ги снимат с телефоните си. Нищо чудно - в Лондон лисиците отдавна са със статута на тукашните улични котки.

Четири сигнала са получили през миналата година на горещия телефон в регионалната екоинспекция в Русе за засичани лисици в градска среда. Единият от тях е бил на територията на бившия завод за тежко машиностроене.

"Популацията на лисици в големите градове се увеличава и това е напълно закономерно. Това не се случва в последните години, това е било винаги", заяви Венцеслав Петков - уредник в Екомузея в Русе.

Според него, в миналото просто не се е обръщало толкова внимание, че някой е засякъл лисица. А днес почти всеки, който види лисица, я снима.

"Допреди няколко години не беше актуално да подаваме постоянно сигнали за всичко, което сме видели и което ни прави впечатление. Проблемът с това, че лисиците са в градовете ни, първо, че е отдавна и второ, не е чак толкова сериозен проблем. Факт е, че това са хищни диви животни, че разнасят по принцип болести, но болно животно не се навира между хората, то гледа да е изолирано, да е някъде настрани", допълни Петков.

Според уредника в музея тези животни навлизат на територията на градовете, защото има подходящи за тях места за живеене и най-вече храна. Той уточни, че на една лисица е напълно достатъчен двор с големината на бивше училище, да е запустял, и за нея това е идеално убежище, където може да си направи хралупа и да се размножи.

Уредникът на музея допълни, че лисиците са едни от най-приспособимите хищници, но не са подходящи за домашни любимци. Ако те привикнат да бъдат хранени, след това започват да изискват от човека да ги храни и може да проявят агресивност.

Все пак една лисица никога не би нападнала човек в градска среда за разлика от едно скитащо куче, категоричен беше Петков.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как се посреща Василица?
Как се посреща Василица?
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва