НОВИНИ

Лисици бродят нощем в Русе. Какво да правим, ако ги срещнем?

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 14.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Нощем в центъра на Русе все по-често се разхождат лисици и хората ги снимат с телефоните си. Нищо чудно - в Лондон лисиците отдавна са със статута на тукашните улични котки.

Четири сигнала са получили през миналата година на горещия телефон в регионалната екоинспекция в Русе за засичани лисици в градска среда. Единият от тях е бил на територията на бившия завод за тежко машиностроене.

"Популацията на лисици в големите градове се увеличава и това е напълно закономерно. Това не се случва в последните години, това е било винаги", заяви Венцеслав Петков - уредник в Екомузея в Русе.

Според него, в миналото просто не се е обръщало толкова внимание, че някой е засякъл лисица. А днес почти всеки, който види лисица, я снима.

"Допреди няколко години не беше актуално да подаваме постоянно сигнали за всичко, което сме видели и което ни прави впечатление. Проблемът с това, че лисиците са в градовете ни, първо, че е отдавна и второ, не е чак толкова сериозен проблем. Факт е, че това са хищни диви животни, че разнасят по принцип болести, но болно животно не се навира между хората, то гледа да е изолирано, да е някъде настрани", допълни Петков.

Според уредника в музея тези животни навлизат на територията на градовете, защото има подходящи за тях места за живеене и най-вече храна. Той уточни, че на една лисица е напълно достатъчен двор с големината на бивше училище, да е запустял, и за нея това е идеално убежище, където може да си направи хралупа и да се размножи.

Уредникът на музея допълни, че лисиците са едни от най-приспособимите хищници, но не са подходящи за домашни любимци. Ако те привикнат да бъдат хранени, след това започват да изискват от човека да ги храни и може да проявят агресивност.

Все пак една лисица никога не би нападнала човек в градска среда за разлика от едно скитащо куче, категоричен беше Петков.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Гергинов поема поста председател на Съдийската комисия
Костадин Гергинов поема поста председател на Съдийската комисия
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва