НОВИНИ

ГЕРБ: Датата 4 април е приемлива. Няма да внесем промени в Изборния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 14.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Представителите на партия ГЕРБ Тома Биков и Георг Георгиев направиха изявление пред журналисти по повод насрочването на 4 април за дата за парламентарните избори, което президентът Румен Радев съобщи минути по-рано.

През цялото лято президентът Румен Радев говореше и искаше избори през октомври или ноември. След това, на 7 декември зададе в дневния ред на обществото датата 28 март. Месец по- късно започнаха консултации с всички политически сили, здравните власти и ЦИК. Всички те заявиха своята готовност да организират и да се явят на 28 март. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи датата 4 април, каза в началото на изявлението си Тома Биков.

Президентът предложи в оставащото малко време до края на този парламент и броени дни до редовните парламентарни избори да бъдат направени промени в изборното законодателство, които засягат неговия фундамент и философия.

Ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи, категоричен е Биков.

Основанието е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси. Ще направим всичко, каквото можем да повишим избирателната активност и призоваваме още днес избирателите да упражнят гласа си, допълни депутатът.

Вълнуващият въпрос е чия дата е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано - 28 март, коментира Георг Георгиев.

Президентът искаше да прави избори още есента, а сега изведнъж казва има време. Има време за какво, попита риторично представителят на ГЕРБ.

В момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добри практики и всичко онова, което би могло да направи изборите прозрачни, честни и открити пред българските граждани, допълни той.

Георг Георгиев допълни още, че на 4 април е католическият Великден, а у нас има голяма католическа общност. Освен това, много от българите в чужбина са в католически държави и тази дата на изборите може да създаде проблеми да упражнят правото си на глас.

Ако президентът не е разбрал, ще му кажа - не машините и пликовете гласуват, а трябва да се борим за доверието на хората, обобщи в заключение Тома Биков.

БСП приема всяка дата за изборите, предложена от президента

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва
28 нови военни от състава на Съвместното командване положиха клетва
Нова кислородна инсталация за пловдивската болница "Св. Мина"
Нова кислородна инсталация за пловдивската болница "Св. Мина"