НОВИНИ

Как се посреща Василица?

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 14.01.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Днес всички роми посрещат Василица. Екип на БНТ беше допуснат снощи на празничната вечеря в семейството на ромския оркестър "Репортерите" в Златарица.

На Василица всички си събират в дома на 75-годишната Донка Колева, най-възрастната в семейство. Тя и снахите шетат около масата, приготвят гозбите и нареждат трапезата. Златарица е прочута от векове със своите градинари, които обикаляли света, разнасяли славата на този край, а голяма част от спечеленото дарявали за развитието на града. Затова и тук на празника задължително се приготвя градинарска яхния.

"Подготовката започва от лятото, сушим си домати, бамя за тази вечер, че ще готвим със сухи домати, суха бамя и домашно пиле трябва да е. Защото това си стана традиция от бабите ни, от майките ни и ние сега го продължаваме. Зеле трябва да се сготви, баница да се направи, салатка туршия се слага", разказа Донка.

Преди всички да седнат около масата, баба Донка прикадява цялата къща, нарича за здраве, неженените да се оженят през тази година, а парите в портмонетата на всички да се увеличат, с тях и берекетът. Тази година нарече и екипа на БНТ.

Освен със своите градинари, Златарица е не по-малко прочута и със своите музиканти.

"Едно време на Нова година мъжете ходеха да свирят и ние не празнувахме, празнувахме Васильовден, защото мъжете са музиканти, отиват да свирят и ние оставаме сами", допълни Донка.

На Василица обаче всички са в дома на баба Донка, а това е може би единственият ден в година, в който музикантите не веселят другите.

"Ние сме музиканти, на Нова година ние отиваме да свирим, да печелим някой лев и с тези пари, които ги спечелим за Нова година от музиката, и си пазаруваме за Васильовден", разказа Методи Бахов.

"Имали сме, ние всички сме музиканти тука от оркестъра, имали сме участия и ние сме ги отказвали за този ден, защото ако не го направим, няма да влезе берекетът в дома, в семейството ни", допълни Митко Болтаджиев.

Традициите се предават от поколение на поколение, а музиката всички носят в кръвта си.

БНТ: А вярно ли е, че музикант къща не храни ?

"Ааа, я виж масата", е отговорът на Донка.

Василица обаче продължава три дни, а след полунощ започват големите веселби, песните и танците.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на Берое с нов успех срещу Партизан
Баскетболистките на Берое с нов успех срещу Партизан
Костадин Гергинов поема поста председател на Съдийската комисия
Костадин Гергинов поема поста председател на Съдийската комисия