НОВИНИ

Изслушаха ресорни министри за ситуацията след наводненията (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:22, 14.01.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обстановката в страната след наводненията се нормализира. Това увериха четирима министри, които бяха извикани в Народното събрание, за да обяснят как са се справили институциите при пороите и бурния вятър през последните дни. Все още остава частичното бедствено положение в няколко общини от Югоизточна и Северозападна България.

Институциите са се справили с кризата, убеден е вътрешният министър Христо Терзийски.

Обстановката на територията на страната се нормализира. Всички щети, които са нанесени, независимо дали са на частни жилища, държавно или общинско имущество, на посеви, ще бъдат обезпечени със съответните средства, категоричен е Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Чрез контролирано изпускане на язовири е било предотвратено скъсване на стените им, обясни министърът на околната среда.

Видяхме добрата роля на язовирите - действат като буфери. Видяхме климатичните промени как действат. За 4 часа се излива норма, която иначе за 4 месеца не се излива. Само си представете, ако сте вкъщи в банята и се къпете, пуснете един бойлер, сифонът го поема. Пуснете 160 бойлера и ще видите, че няма да може да го поеме, обясни Емил Димитров - министър на околната среда и водите.

Въпреки критичната ситуация заради валежите предпазните съоръжения на водоемите издържали, с изключение на въздушен откос на язовир Земен, който поддал. Министърът на икономиката посочи, че от 6844 язовира за ремонт са одобрени 159 на стойност 386 млн.

При обявеното бедствено положение в различните общини на държавата, при нито един от вече ремонтираните и сега ремонтиращи се язовири не е имало проблем. Новоизградените преливници осигуриха необходимата проводимост за контролирано изпускане на прииждащата вода. Затова допринесе и изградената контролно-измервателна система на всеки един язовир, обясни Лъчезар Борисов, министър на икономиката.

Заради наводненията за кратко са прекъснати газовите доставки през Гърция. Наложило се и частично изпускане на язовирите към вецовете.

Количеството на водните запаси в тези съоръжения не зависи нито от управляващите, нито от опозицията. Зависи от природата, посочи Теменужка Петкова, министър на енергетиката. Електроенергията система на страната е стабилна и българските граждани могат да бъдат спокойни, увери тя.

От левицата не останаха доволни от отговорите.

За вас ту е глобалното затопляне, ту е многото дъжд, ту е Дядо Боже, кой ли не е виновен за вашата абсолютна некомпетентност. Боклуците, които вчера по новините всички видяха и които заляха Своге и Искърското дефиле, са много добра метафора за политическото състояние, в което се намираме, каза Крум Зарков от БСП.

От ДПС атакуваха екоминистерството.

Когато има прогнози за по-високи приливни вълни, редно е да има разпореждане, така че да се освободят обеми от съответните язовири, които да посрещнат приливната вълна, така че да се минимизират последиците, каза Джевдет Чакъров от ДПС.

Върховната административна прокуратура разпореди на министрите на околната среда и водите, на вътрешните работи и на енергетиката да извършат незабавни проверки на причините, довели до преливане на реки. Заради откритите отложени наноси и строителни материали ще се установява има ли незаконен добив на инертни материали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО: Приемаме датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс
ВМРО: Приемаме датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс
Община Созопол за плажовете: Няма повод за притеснения
Община Созопол за плажовете: Няма повод за притеснения