Персоналът на болницата в Сандански събира подписи в защита на директора

от БНТ
11:45, 15.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Медицинският персонал на болницата в Сандански започва подписка в защита на управителя на здравното заведение д-р Илия Тонев. Той засега няма намерение да подава оставка, въпреки че според здравните власти е нарушил Националния план за ваксинация, поставяйки ваксини на хора, които не са от първа линия в борбата с коронавируса.

Подписката, която съберат служителите на Югозападна болница ще бъде входирана в общинските съвети на четирите общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни, които имат дялове като собственици в лечебното заведение. Именно те трябва да решат дали да освободят от поста му доктор Илия Тонев.

"Да се говори за уволнение на управител на болница, която няма 1 лев задължение, с такъв кадрови потенциал и с такава леглова база. Още повече да се говори за уволнение на лекар по време на епидемия, когато няма кадри, това е несериозно", каза Анелия Василева - корпоративен секретар на МБАЛ Югозападна.

Д-р Тонев каза, че очаква да получи от здравното министерство становището за нарушенията, които е извършил. Тогава ще реши дали да си подаде оставката.

Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници

"Зависи какво е съдържанието на констативния протокол и там дали има намерени сериозни нарушения и какви са те. Не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози ваксини", заяви доктор Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна".

От болничното заведение твърдят, че не са имали писмена информация за срока на годност на ваксините.

"Аз от РЗИ съм получила искане номер 2, което съдържаше само ваксина 20 флакона без никакъв срок на годност, да ми предоставят и 100 спринцовки от 1 милилитър с игла... Питах ги срокът на годност до кога е, те устно ми казаха до 10-ти", заяви Янка Паскова, медицинска сестра.

От общината в Сандански са направили допитване до всички здравни работници от детски градини, училища, общопрактикуващи лекари, дали желаят да се ваксинират, но много от тях са отказали.

"Това бе първото, което направи община Сандански, и с оглед, че трябваше да бъдат подадени още няколко имена, това бе наистина причината те да бъдат запълнени с представители на общината", каза Атанас Стоянов, кмет на община Сандански.

Кметът е категоричен, че нито той нито негови близки са се ваксинирали.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Летището в Бургас очаква 6400 полета през лятото
Летището в Бургас очаква 6400 полета през лятото
Десетки загинали след земетресението в Индонезия
Десетки загинали след земетресението в Индонезия