НОВИНИ

Русенци масово не регистрират домашните си кучета

bnt avatar logo
от БНТ
06:28, 15.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Масово русенци не си регистрират домашните кучета. В списъка на Общината фигурират само седем, а на година събраният данък е между 2000 и 3000 лева. От местната администрация напомнят, че регистрацията е задължителна, глобата за отказ е от 50 до 150 лева. В момента се правят и проверки дали кучетата се разхождат на каишка.

От януари Община Русе вече е направила електронен регистър. Документите се подават в отдел Екология или в кметствата по населени места. Срокът за регистрация на кучетата е 31 март на текущата година.

Василена Николова - началник на отдел Екология в Община Русе, обясни: "Тя е направена Общината да има база данни и по този начин като се заплаща таксата да може да се изпълнява програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета".

Регистрацията на кучетата се прави веднъж, но данъкът се плаща всяка година. Той е в размер на 25 лева. Макар и законът да е влязъл в сила, след прекъсване, отново миналата година, русенци все още не знаят, че трябва да регистрират домашните си любимци и да плащат данък за тях. Като Николай Нанев, който е извадил паспорт на Мая и редовно я води на ветеринарен лекар.

"Ходим и за хапчета, и инжекции му бием, всеки месец му режем ноктите при лекар. Има и книжка. Данък не плащаме", сподели Никола Нанев.

Хората обаче трябва да знаят, че могат и да не плащат данък за кучето си, ако го кастрират, или влизат в някоя от другите освободени категории.

"Тези на лица с ТЕЛК по същия начин са освободени от такса, ловните кучета, тези, които са към Български червен кръст, тези, които са за служебни цели, селскостопански кучета", каза Василена Николова.

В община Русе няма данни колко биха могли да са домашните кучета, тъй като ветеринарните лекари не са задължени да подават данни за четириногите, за които се грижат. Но се надяват на съдействие от стопаните им.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение в Индонезия взе 7 жертви, има опасност от цунами
Земетресение в Индонезия взе 7 жертви, има опасност от цунами
В кои райони е затруднено движението по пътищата
В кои райони е затруднено движението по пътищата