НОВИНИ

СЗО: Втората година от пандемията може да се окаже по-тежка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:46, 14.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Световната здравна организация с предупреждение за втората година от пандемията. Според Майкъл Райън от СЗО годината "може да се окаже дори по-тежка, предвид динамиката на разпространението на коронавируса и някои от проблемите, на които сме свидетели".

Междувременно, в Европа се наблюдава затягане на мерките. От събота Франция въвежда в цялата страна вечерен час от 18.00 ч. и засилва граничния контрол в опит да спре новите щамове.

По същата причина германският канцлер Меркел планира "мега затваряне". Великобритания пък се затвори за идващи от Южна Америка и Португалия.

Вечерен час от 18.00 ч. до 6.00 ч. сутринта за цяла Франция поне за 15 дни е пореден опит на правителството в Париж да противодейства на заразата. Досега тази мярка действаше само в 25 от общо 101 департамента в страната с население 67 милиона.

Франция въвежда вечерен час

Всички пристигащи във Франция от страна извън ЕС трябва да си направят PCR тест преди тръгване и да представят негативен резултат преди качване на самолет или кораб, обяви премиерът Жан Кастекс.

При пристигането си във Франция тези хора трябва да поемат ангажимент да се самоизолират за 7 дни и след това да направят втори PCR тест, обясни премиерът.

Властите в Германия ще обсъдят нови мерки на 25 януари. Болниците в 10 от общо 16 германски провинции са претоварени, като 85% от леглата в спешните отделения са заети от пациенти с коронавирус. Досега ваксина са получили едва 1% от германското население.

Критики в Европа: Има ли достатъчно ваксини срещу COVID-19 и правилно ли се разпределят?

Турция днес започна от здравните работници масово ваксиниране с китайския препарат "Синовак". За няколко часа бяха ваксинирани над 200 000 души - повече, отколкото във Франция за три седмици. Пред камерите своята първа доза получи и президентът Ердоган.

Правителството прави всичко по силите си. След първите три милиона дози, надяваме се да пристигна още 25-30 милиона. Количествата от Китай ще достигнат 50 милиона, обясни Ердоган.

95% от наличните дози ваксини срещу COVID-19 са в 10 страни по света и Европа трябва да прояви повече солидарност, заяви днес Световната здравна организация. За месец са поставени около 28 милиона дози ваксини в 46 държави, обобщи директорът на програмата за извънредни ситуации ва СЗО Майкъл Райън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха рисунка от комиксите за Тентен за 3,2 милиона евро
Продадоха рисунка от комиксите за Тентен за 3,2 милиона евро
"Форбс": В света се появи още един милиардер
"Форбс": В света се появи още един милиардер