НОВИНИ

Оперната звезда Хуан Диего Флорес за първи път пред българска публика

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:02, 14.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Една от най-ярките звезди на операта - Хуан Диего Флорес, посрещна рождения си ден с полет до България и репетиция със Софийската филхармония. Тази вечер в зала 1 на НДК той ще пее за първи път пред българските си почитатели.

Хуан Диего Флорез е абсолютният съвременен еталон за белкантов певец. Пее със замайваща лекота най-трудните тенорови партии в оперите на Росини, Белини и Доницети. Кариерата му започва като в приказките.

Той е едно 23-годишно момче от Перу, получило малка роля в една от постановките в прочутия Росиниев фестивал в Пезаро. Дни преди откриването, тенорът, който пее главната роля се разболява и това е златната възможност за младия певец.

Нямах какво да губя, исках да скоча в дълбокото, не се страхувах, а и може би малко съм подценявал значението на събитието. Бях на 23, току-що завършил ученето си във Филаделфия. Беше нещо, което мислех, че мога да направя. Мислех, че съм готов за предизвикателството. Поех предизвикателството и мина добре, за щастие.

Става известен с бисовете, които прави по време на спектаклите си. Всъщност дори нарушава забраната това да се прави по време на представления в "Ла Скала". Негов специалитет е да пее по два пъти изключително трудната ария от "Дъщерята на полка", в която има цели 9 горни До-та.

За мен това не е така трудно, защото аз имам тези ноти. Хората си мисля да това е велико. Мисля, че ако не ти е лесно, трябва да си луд, за да пееш тази ария. Трябва да ти е леко, за да пееш изобщо тази опера, а аз я пея много често. Трудното е да имаш малко повече концентрация, но ако си концентриран и ако помислиш добре за нотата преди да я изпееш, тогава тя излиза добре. Затова казвам, че е лесно, просто ти трябва фокус върху тази нота.

Макар да е голяма звезда, която не допуска дистанцията да бъде скъсена, на финала на разговора Хуан Диего Флорес задава въпрос, с който прави голям комплимент.

- Хуан Диего Флорес: Вие също ли сте певица?

- Миглена Стойчева: Не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задават се ледени почивни дни
Задават се ледени почивни дни
Пропадна пътят между кърджалийските села Рогозче и Овчево
Пропадна пътят между кърджалийските села Рогозче и Овчево