НОВИНИ

До началото на февруари не се предвижда отхлабване на мерките

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:25, 14.01.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Възобновяват се плановите операции и плановите приеми в болниците от другата седмица. Това стана ясно на днешния брифинг на националния щаб.

Три пъти повече са излекуваните в сравнение с откритите нови случаи през последната седмица. Статистиката на щаба показва, че тенденциите за овладяването на епидемията са положителни. Отхлабване на мерките обаче не се предвижда поне до началото на февруари.

Заради добрите показатели, от понеделник пациентите вече ще могат да се лекуват планово в болница. Ще има обаче условие.

"Задължително ще изискваме за постъпване в лечебно заведение наличието на отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение, безплатен за всеки български гражданин", уточни здравният министър Костадин Ангелов.

Натискът върху болниците намалява, но това не трябва да ни успокоява, смята председателят на щаба. Според него трябва да следим внимателно негативните тенденции в някои европейски страни, които най-вероятно се дължат на т.нар. нов щам.

"На върха на епидемията през пролетта Великобритания е имала 18 000 хоспитализирани в най-тежкия си момент, в момента има 30 000. Това е обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат", предупреди проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

У нас все още не е приключило изследването на разпространените мутации на вируса. Резултати ще има най-късно до края на януари. Според проф. Тодор Кантарджиев английската мутация най-вероятно се среща и у нас, но засега доказателствата са косвени. И двете одобрени ваксини засега са ефективни срещу измененията във вируса. Очаква се и ваксината на "Астра Зенека" да осигурява нужния имунитет.

"Астра Зенека" обаче може да кажем нещо, което смущава - адекватният имунен отговор при пациентите не е 95% на "Модерна" и "Пфайзер", а е доста по-нисък и някои държави като Австралия се замислят дали да купуват тези количества, или да откажат", каза Кантарджиев.

Във връзка с критики за количеството на ваксините, които са доставени у нас до този момент, премиерът Бойко Борисов коментира, че страната ни получава пропорционални количества спрямо населението си.

"Ние сме солидарни и действаме по правилата на ЕС. Ако бяхме най-богатата държава, не членки на ЕС, можеше да излизаме на пазара и да си купим каквото ни е необходимо", заяви министър-председателят.

Вече се работи по създаването на дигитален сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигуриха лекарство за двете българки, чакащи белодробна трансплантация
Осигуриха лекарство за двете българки, чакащи белодробна трансплантация
Морето отнесе част от плажа в Созопол, все още има заторен път в Бургаско
Морето отнесе част от плажа в Созопол, все още има заторен път в Бургаско