В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план

от БНТ
09:45, 14.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината (бета)

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база. Това каза на редовния брифинг за разпространение на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, отчете още той.

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 535 при направени 7570 теста. Това означава, че положителните проби са 7% от всички изследвани. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест.

През последното денонощие са ваксинирани 1258 души и така общият им брой стана 17 038. Днес в "Майчин дом" започна и имунизацията с ваксината на "Модерна".

През февруари ще знаем дали ваксинираните остават преносители на COVID-19

"Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация", акцентира министърът.

За последните 14 дни в Европейския съюз страната ни се нарежда на 9-о място по заболеваемост, съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС.

У нас областите с най-висока заболеваемост са Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Разград, Търговище, Кърджали и Смолян.

"Само заедно ще излезем от тази битка, и колкото повече си помагаме, толкова по-бързо тази пандемия ще остане спомен", обърна се още здравният министър.

Възстановяват плановите операции в болниците

От понеделник стартираме ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, съобщи проф. Костадин Ангелов. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап.

"В Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители и на ползватели в домове за възрастни хора", каза министърът и добави, че двете фази на ваксиниране ще вървят синхронно.

Държим на два стълба в държавата - образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока, акцентира още Костадин Ангелов.

Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници

Проф. Костадин Ангелов коментира и случая в Сандански, при който бяха ваксинирани общински съветници и служители на общинската администрация. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него, отбеляза той, след като потвърди, че има нарушения.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министри за обстановката в страната: 26 населени места са без електричество
Министри за обстановката в страната: 26 населени места са без електричество
Отбелязваме 120 години градски транспорт в София
Отбелязваме 120 години градски транспорт в София