НОВИНИ

Ще има ли увеличение на общинските такси за паркиране в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 14.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли увеличение на общинските такси за паркиране пред дома? Този въпрос се задават десетки пловдивчани, които сега плащат по 20 лева срещу гарантирано паркомясто. Според измененията в наредбата при повече кандидати за едно място вече ще се разиграва търг, вместо досегашната практика да се тегли жребий. Точно заради жребия ВКС отмени преди време наредбата за паркиране в Пловдив.

Договорите на повечето пловдивчани, които плащат за паркомясто, изтекоха в края на миналата година. Все още хората не знаят какво ще им предложи общината и дали няма да се наложи да плащат повече заради опцията да се разиграват търгове.

"Човекът, който е готов да даде по-висока цена за определеното място, той ще спечели самото място, за да го използва за следващия период от време", казва Георги Стаменов.

"Притеснявам се, защото кой съм аз да мога да въздействам на евентуална държавна политика, но ето там под моя балкон е паркомясто на един джип, който идва веднъж или два пъти на месеца и си живее в София човека. Ако той ме измести, значи несправедливостта ще бъде огромна", споделя Стефан Григоров.

Най-рано през март се очакват новите договори. Те ще бъдат сключени за срок от три години. Кметът на район „Централен“ не очаква наемът да скочи заради повишено търсене.

"Практиката оттук доказва, че от над 40 такива зони, които са дадени под наем, само на една се оказа, че има повече от един кандидат за едно място", подчертава Стефан Григоров.

По информация на районната администрация неофициално тези платени паркоместа през деня се ползват от работещи в района, а след 18.00 часа от домуващите.

В района на улица „Данаил Николаев“ се очаква бум на търсенето на платени места, след като тя беше включена в разширения обхват на синята зона в града. През миналата година в район Централен са изградени 9 паркинга в междублоковите пространства, а за тази година са заложени поне още толкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядото на загиналото дете от Мездра пред БНТ - защо се стигна до безредици
Дядото на загиналото дете от Мездра пред БНТ - защо се стигна до безредици
Все още има селища без електричество след проливните валежи
Все още има селища без електричество след проливните валежи