Разследване за корупция в Естония: Премиерът Ратас подаде оставка

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:40, 13.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Естония остана без правителство, след като разследване за корупция засегна партия от управляващата коалиция. Премиерът Юри Ратас, който е част от партията, подаде оставка с надеждата, че тя ще допринесе за осветляване на всички обстоятелства.

Прокуратурата в Естония разследва възможна корупция при отпускане на държавен заем от 40 млн. евро за строителна компания. Заподозрени са четирима души от Центристката партия, сред които нейният генерален секретар Михаил Корб. Смята се, че заемът е бил договорен срещу голямо дарение за партията преди местните избори през есента на тази година. Юри Ратас не е сред заподозрените, но днес обяви своята оставка.

"В политиката трябва да се вземат трудни решения за разрешаване на трудни ситуации. Един политик трябва да е готов на това. Аз реших да се оттегля от поста премиер на Естония след консултации със съвета на Центристката партия и с най-близките ми колеги. Имаше редица възможни решения, но само едно от тях беше правилно", каза бившият премиер на Естония Юри Ратас.

Лидерът на партията "Корб" отрича да има вина, но също се оттегля. Естонският президент Керсти Калюлайд възложи мандат за съставяне на правителство на лидера на опозиционната "Партия на реформите" Кая Калас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българско участие в най-големия антимафиотски процес в Италия за последните 30 години
Българско участие в най-големия антимафиотски процес в Италия за последните 30 години
Възможно ли е криптовалутите да изместят инвестициите в злато?
Възможно ли е криптовалутите да изместят инвестициите в злато?