НОВИНИ

Тръбопроводът, замърсяващ Варненското езеро, е положен във временно трасе

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 13.01.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Тръбопроводът за отпадъчни води, който месеци наред замърсяваше Варненското езеро, е бил положен във временно трасе, заявиха от Община Варна.

Причината е, че при удълбочаването на езерото машините са попаднали на глинен слой, който изисква специфична техника. Макар и временно положена, тръбата е свързана с пречиствателната станция и опасност от замърсяване няма.

Междувременно днес в медийното пространство се появи информация, че още през 2014 година при демонстрации на подводни акустични системи е установено, че тръбата е положена над морското дъно, а не е била вкопана, както е било по проект. Твърди се също, че всички заинтересовани институции са били уведомени.

”Категорично заявявам, че такава информация до Община Варна не е получавана от нито един орган на Република България, включително и през 2015 г., когато беше инцидента с котвата. По проекта какво е изпълнено и как е било аз, не мога да коментирам, аз казвам фактите и обстоятелствата, налични към датата на събитието”, каза зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минусови дневни температури в края на седмицата
Минусови дневни температури в края на седмицата
Кукери в Батановци гонят злото в пандемия и при наводнения
Кукери в Батановци гонят злото в пандемия и при наводнения