НОВИНИ

Кабинетът отпуска средства за бизнес, образование и здравеопазване (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:50, 13.01.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Политика
Слушай новината

Два милиона лева за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища гласува кабинетът. Други 1,8 милиона лева ще отидат за закупуването на нова медицинска апаратура за болницата в Гоце Делчев.

По мярката 60 на 40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. Кабинетът отпусна нови 40 милиона лева за туризма и транспорта заради пандемията, над 2 милиона лева за училища и детски градини и 1,8 млн. лева за болницата в Гоце Делчев.

За подпомагане на най-засегнатите сектори хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт, правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

"Това са 26 000 семейства в условията на пандемията. Така че очаквам данните, които имаме за намаляването на пандемията, много внимателно да ги следим. Имайте предвид, че всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на всичките тези организации", каза министър-председателят Бойко Борисов.

По програмата на образователното министерство, за която днес бяха отпуснати над 2 милиона лева пък се предвиждат общо 210 млн. лв. - по 70 млн. лв. за всяка от трите години. Със средствата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли.

"Така че с министър Каракачанов не даваме само пари за танкове и самолети и хеликоптери и за всичко останало, а и за образователната инфраструктура", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът добави, че в най-голямата финансова криза в света от войната насам правителството успява да намери средства за всички сектори.

"Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента", каза премиерът Борисов.

С отпуснатите 1,8 млн. лева за болницата в Гоце Делчев ще бъде закупена най-модерна техника за образна диагностика. Ще се и направи ремонт на помещенията, където апаратите ще бъдат инсталирани. Борисов припомни, че при посещението си в Гоце Делчев е поел този финансов ангажимент и днес той е факт. Подчерта, че за него няма значение партийната принадлежност на кметовете. Важно е единствено здравето и спокойствието на хората.

"Решавате важен проблем за Гоце Делчев и за целия район. 70 000 души обслужва нашата болница", каза кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

"Защо Гоце Делчев - най-близката болница, където има подобна апаратура, е над 100 км и то по планински път", каза Борисов.

По програмата за развитие на селските региони са осигурени 42 милиона евро
за изграждане на широколентов интернет в максималния му обхват, стана ясно още от правителственото заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старт на последната сесия на 44-ото НС: Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборите
Старт на последната сесия на 44-ото НС: Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборите
Искрен Веселинов: Гласуване по пощата ще взриви изборите и ще ги лиши от легитимност
Искрен Веселинов: Гласуване по пощата ще взриви изборите и ще ги лиши от легитимност