НОВИНИ

И ваксината на "Модерна" вече е у нас. Здравният министър заговори за разхлабване на мерките

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:28, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първата пратка от ваксините на "Модерна" вече е у нас. Имунизациите с тях започват от утре. 2400 дози от ваксините от втората одобрена за ползване ваксина вече са у нас. До края на месеца от нея ще пристигнат още 4000 дози.

Различното при тази ваксина е, че тя ще може да се поставя само на лица над 18 г. Освен това, не е нужно да се съхранява във фризер, така както е при ваксината на "Пфайзер".

Дозите, които днес дойдоха днес и се съхраняват в държавното предприятие "Бул Био", ще са само за София, следващите количества ще се разпределят и по другите региони.

Днес, при посрещането на ваксините, здравният министър каза, че според него темпът на ваксиниране е обнадеждаващ и до края на месеца се надява да започне и втора фаза на ваксиниране. Подчерта още, че от следващия месец може да се пристъпи и към разхлабване на мерките.

Пристигнаха първите ваксини на "Модерна", от утре започва ваксинация и с тях

Първа доставка от ваксината на "Модерна". Според здравния министър до края на месеца трябва да дойдат още общо 39 000 дози от двете ваксини и да приключи първата фаза от ваксинирането. Там, където всички желаещи лекари са получили ваксината - ще се премине към следващата точка в плана.

Стартираме започването и на втора фаза, като тя ще започне от домовете за възрастни хора и от учителите. За учителите се планира още една допълнителна стъпка.

Имаме план да тестваме всички български учители, този план е коментиран с министър Вълчев и този план ще се изпълни. Ще се направи, за да се прецени кога училищата могат да се върнат към стария режим на работа, каза министър Ангелов.

Тестват всички учители, за да се реши как ще се върнат учениците в училищата

Заради случая в Сандански, при който вместо лекари, бяха имунизирани общински съветници, здравният министър обеща, че наказани ще има, но проверката продължава. И напомни какво трябва да се прави в случай, че някой от лекарите в списъка за ваксини се откаже.

Редът е ясен - тогава, когато имаш останали ваксини, които не можеш да ги сложиш, намираш лекари и сестри, категоричен е министър Ангелов.

Ще има ли наказани в Сандански след нарушение на плана за ваксиниране?

А кога ще се стигне до разхлабване на мерките, здравният министър даде ориентировъчен срок.

Обмисляме промяна на мерките - тя ще стане най-рано от началото на месец февруари.

В здравното министерство вече се мисли и какви здравни мерки да се вземат за изборите.

Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в Секционните избирателни комисии, като основната ни цел е да ваксинираме участниците в така наречените мобилни секции, каза министърът.

Точен план обаче няма и няма да има, заяви здравния министър, докато не стане ясна конкретната дата на изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия удължава пълното затваряне до 9 февруари
Нидерландия удължава пълното затваряне до 9 февруари
Как протича масовото ваксиниране във Франция и Израел?
Как протича масовото ваксиниране във Франция и Израел?