НОВИНИ

Плаващо сметище и край Средец

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 13.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Тонове отпадъци и над метър вода заляха и град Средец вследствие на проливните дъждове. Няма пострадали хора. На места водата е отнесла част от асфалта по улиците на града.

Изхвърляни с години боклуци по скатовете на деретата в Средец са причина за наводнението в града. След падналия проливен дъжд отпадъците са затлачили съоръженията и водата е тръгнала по улиците.

"Затова направо не ми се говори. Даже съм виждал спира от колата отваря багажника хвърля и заминава", каза Никола Модестев.

"Преля дерето. Боклуците идват от махалата. Никой не обръща внимание", каза Живко Жабов.

В Средец има три дерета. Според общината големият проблем е в липсата на изградени шахти за почистване на тръбите на канализацията. Има санкционирани за изхвърляне на отпадъци в деретата, но глобите трудно се плащат.

"Преди да завали всичко тук беше изчистено, но тъй като самото дере се получава водосборна зона на няколко водоизточника в момента, когато започна да се вдигат нивата на дерето и започват да се включват в него, те започват да носят всичко в най-ниската точка", каза кметът на Средец инж. Иван Жабов.

От община Средец са кандидатствали за финансиране на проект за отстраняване на проблема. Необходимите средства са около милион и половина лева. Днес започна описване и оценка на нанесените щети за кандидатстване пред комисията по бедствия и аварии.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Хаджидимово остава тежка, премиерът на извънредна визита
Обстановката в Хаджидимово остава тежка, премиерът на извънредна визита
Шокиращи разкрития в Ирландия за домовете "Майка и дете"
Шокиращи разкрития в Ирландия за домовете "Майка и дете"