НОВИНИ

Близо 16 000 са ваксинираните у нас до момента

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:21, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

По-малко от 16 000 са ваксинираните у нас до този момент.

1619 са ваксинирани в рамките на последните 24 часа. Това са основно медици на първа линия.

В столицата общият брой на ваксинираните е най-голям - над 3800 души. Най-малко са в Кърджали - първата доза е поставена на едва 105 души.

В 9 области не са правени имунизации срещу COVID-19 през изминалото денонощия.

Все още обаче има доста време до момента, в който всеки, който иска може да посети личния си лекар и да бъде ваксиниран.

Д-р Деница Даскалова вече е част от статистиката - ваксинирана е в последния ден на 2020-та. И тя, както много други общопрактикуващи лекари, обмисля да направи списък за реда, по който ще имунизира пациентите си. Когато и да се случи това.

"Непрекъснато звънят и всъщност позвъняванията се увеличават, запитванията, желанието на хората да бъдат имунизирани, да бъдат включвани в списъци", каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

Засега личните лекари не знаят с кои ваксини ще работят, нито по какъв график ще ги получават. И дали няма да е нужно да инвестират в допълнителни хладилници.

"На практика, тъй като ние ще обхванем пациенти най-вероятно в трета фаза и нататъка според плана за имунизиране, към момента аз нямам информация каква бройка ще ни бъде отпусната и за кои пациенти", каа общопрактикувашият лекар д-р Деница Даскалова.

Двама на всеки 1000 души у нас са получили първата доза на ваксината. В Дания са 20 на всеки 1000. Темпото, с което се движи имунизацията у нас, засега е бавно, но може и да се ускори, смята математикът Лъчезар Томов. Стига ваксината на АстраЗенека да получи одобрение. Именно от нея сме поръчали най-много дози.

"Целите, които ние трябва да постигнем, са поне два - три милиона имунизирани преди лятото", каза математикът Лъчезар Томов.

Възможно ли е обаче да се организира подобна мащабна ваксинация в такива срокове? Д-р Даскалова има над 2000 пациенти над 18 години. Според нея, ако започне през май, ще приключи след лятото.

"О, месеци със сигурност, но се надявам, ако нещата се мобилизират, тези хора да могат да се ваксинират до края на годината. Ако теоретично сметнем, че всички желаят", каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

До края на януари, ако се спазва графика за доставка на ваксините броят на ваксинираните може да достигне 38 000.

"По-добре да се презапасите, да платите два три пъти за вашето население, обаче да се имунизирате за 6 месеца и след това да живеете нормално, отколкото да спестите от ваксини и да живеете лошо и със спад на БВП", каза математикът Лъчезар Томов.

И днес здравният министър увери, че ваксинацията се движи по план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище затрупа алея в Морската градина във Варна
Свлачище затрупа алея в Морската градина във Варна
Папа Франциск се е ваксинирал срещу коронавирус
Папа Франциск се е ваксинирал срещу коронавирус