НОВИНИ

Продължават консултациите на президента с политически партии за изборите

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:32, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Гласуване по пощата, виденаблюдение, създаване на преброителни центрове- това са част от предложенията на "Движение 21", ДБГ и Волт. Лидерите на тези партии разговаряха с президента Румен Радев в рамките на организираните от него консултации за предстоящите парламентарни избори.

Татяна Дончева настоява да има възможност за гласуване по пощата и у нас.

До гласуване по пощата трябва да бъдат допуснати всички, които желаят да гласуват по пощата дори поради съображения, че изпитват притеснения да не се заразят, каза Татяна Дончева, председател на "Движение 21".

Смята, че в предизборната кампания трябва да се даде по-широк достъп на малките партии до медиите.

От ДБГ имат съмнения, че до вота малка част от българите ще бъдат ваксинирани. Според тях смесването на ръчно и машинно гласуване ще доведе до повече проблеми, затова за машинния вот предлагат:

В момента, в който приключи изборният ден, флашката да се занесе в РИК и без протоколи този резултат автоматично да влезе в системата на РИК-овете и след това на ЦИК, така че да няма никакво пренасяне на данни и бакалски сметки на ръка, каза Димитър Делчев - председател на ДБГ.

От Волт пък предлагат да бъдат създадени преброителни центорве.

"Там може без проблем да се сложи видеонаблюдение, което няма да пречи, тъй като една от опорките срещу видеонаблюдението е, че трябва да запазим тайната на вота, каза Настимир Ананиев - председател на Волт.

Президентът Радев се срещна с парламентарно представените партии

Президентът Радев уточни, че за гласуване по пощата настояват наши сънародници зад граница. Напомни, че заради пандемията в много държави ще бъде трудно отварянето на секции.А гласуването по пощата може да се окаже единствената възможност.

Гласът на тези хора трябва да бъде зачитан, това е конституционно право. И българската държава не може да абдикира, а трябва да търси начин тези хора да не бъдат лишавани от правото на глас. За това беше и моят призив към управляващите и към всички парламентарно представени партии. Нищо, че казват веднага - не може, нека да има дебат в парламента, нека се обсъди, каза Радев.

Срещата с трите партии беше днес, заради невъзможност за участват през уикенда.

Консултациите започнаха преди седмица. Първата среща на "Дондуков" 2 беше с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и с членове на Националния оперативен щаб.

След това президентът разговаря със здравни експерти, учени, с ръководството на ЦИК и с обществения съвет към комисията, представители на извънпарламентарни политически партии.

Радев проведе и видеоконферентна връзка с представители на организациите на българските общности зад граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова: Радвам се, че ще се върна в Мелбърн
Пиронкова: Радвам се, че ще се върна в Мелбърн
Хуркач-Корда е финалът в Делрей Бийч
Хуркач-Корда е финалът в Делрей Бийч