НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с парламентарно представените партии

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:20, 12.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Консултациите при президента за провеждане на честни и демократични избори приключиха със срещи с парламентарно представените политически сили. И днес бяха разменени остри реплики между управляващи и държавния глава за това кой създава недоверие в изборния процес. Стана ясно, че ГЕРБ подготвят промени в Изборния кодекс, които да гарантират правото на глас на карантинираните и болните. От БСП ще работят за активна гражданска регистрация. За ДПС машинното гласуване заедно с хартиени бюлетини ще създаде проблеми. Патриотите не се включиха в дебата, а разговорът с "Воля" премина в спор и размяна на обидни реплики. От "Атака" поискаха одит на "Информационно обслужване" - фирмата, която брои гласовете.

Румен Радев проведе консултации за изборите с парламентарните партии

Още в началото на разговора с ГЕРБ председателят на парламента и държавния глава кръстосаха шпаги.

"В последните месеци в публичното пространство се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в едно такова говорене", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Вашият бивш съпартиец и част от ръководството на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че такива манипулации съществуват. Не знам какво е имал точно предвид, но явно изхожда от своя бивш опит", отговори президентът Радев.

От ГЕРБ обявиха, че подготвят законодателни промени, за да може с подвижна урна да се даде възможност на карантинираните и болните да гласуват. Не подкрепят предложението за гласуване по пощата, за което настояват българи зад граница.

"Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание смятаме за неприемливи", заяви Даниела Дариткова.

"Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея - да се напише Конституция за един ден и да се представи в българския парламент", заяви Румен Радев.

Срещата с БСП започна с уточняване на взаимоотношенията между БСП и президентската двойка. Корнелия Нинова поиска публично да се уточни има ли война между левицата и президента.

"Ние не воюваме с президента и институцията и тук, с моите заместници в партията и в парламентарната група, искам да чуем и вашето мнение по този въпрос", заяви Корнелия Нинова.

"Аз не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме дали повод, че имаме особени отношение или някакъв раздор с БСП. Напротив, навсякъде, където ходим в страната, и аз, и г-жа Йотова, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички социалисти", заяви Радев.

"Аз съм от хората, които не забравят от къде са тръгнали и, г-жо Нинова, нямам никакво намерение да се отказвам от тази принадлежност", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

За изборите от БСП настояват да има активна регистрация, за да се изчистят списъците от мъртви души, смятат, че гласуване по пощата може да има едва след такава регистрация.

От ДПС изразиха резерви относно гласуване по пощата. Смятат, че смесването на машинното и ръчното ще доведе до повече проблеми.

"Смесват ръчното отчитане на изборните резултати от машинното и хартиеното гласуване, което е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Консултациите с "Воля" преминаха не по същество, а в размяна на остри реплики между Веселин Марешки и Румен Радев. От "Воля" приемат консултациите за закъснели.

"Ние го считаме като абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха и на некомпетентност. С този призив - мутри вън, дефакто изкарахте мутрите на площада и така притъпихте устрема на стоици хиляди правилно протестиращи българи", заяви Веселин Марешки.

"Некомпетентно и безсмилено е да се подпишеш под конституция, която не си чел, вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте ги виждал и не сте ги чул, защото още никъде ги няма", заяви Радев.

Лидерът на "Атака Волен Сидеров отчете като сериозен проблем големия брой на мъртви души в избирателните списъци. Настоява за одит на държавата фирма "Информационно обслужване".

"Как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката, защото знаем, че още навремето един голям държавник - другарят Сталин е казал не е важно кой провежда изборите, а кой ги брои", коментира Волен Сидеров.

Президентът се съгласи, че трябва по-сериозен контрол от страна на Народното събрание върху работата на "Информационно обслужване".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Множество пътни отсечки в Благоевградско и Бургаско са наводнени
Множество пътни отсечки в Благоевградско и Бургаско са наводнени
Нормализира се ситуацията в град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора
Нормализира се ситуацията в град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора