НОВИНИ

България е сред страните в ЕС с най-малко нови случаи на COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:31, 12.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Kоронавирусът отстъпва. Страната ни вече е на 26-о място по заболеваемост в ЕС, отчете здравният министър. Нови 4 области в България вече са в така наречената жълта зона. Това означава, че вече в 7 региона заразените са по-малко от 120 на 100 000 души.

Натискът върху лечебните заведения намалява. А излекуваните вече трайно са повече от новозаразените.

"Все още не отчитаме тенденцията за всичко онова, което се случваше по Нова година и големите християнски празници. Имаме притеснение, че ще се увеличи заболеваемостта", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски коментира, че вече сме във втора фаза на ваксинационната кампания. И трябва да имаме възможно най-нисък брой заразени".

"Ще се съобразя с вас - до 31 януари да прoдължат мерките", заяви премиерът Борисов.

Утре у нас пристигат първите 2400 дози от ваксината на "Модерна". В следващите седмици се очакват по-големи количества и от двата одобрени до момента продукта.

"Има реална възможност към средата на февруари вече да има трета разрешена и налична в страната ваксина", коментира директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Бързо колкото може повече хора да се ваксинират. На първата линия осен доктори, учители. Ангелов, това да не се допуска като в Сандански повече. Бъдете много строги", каза още премиерът.

От щаба следят с тревога разпространението на така наречения британски щам.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че ние също почваме да правим секвенция на вирусите. Тя вече е стартирала, за да видим има ли внос на вируса в България. В Гърция има, в Румъния все още няма".

Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" вероятно покриват новия щам, обясни Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш защитник на ЦСКА-София подписа с ЦСКА 1948
Бивш защитник на ЦСКА-София подписа с ЦСКА 1948
Ентусиасти поддържат безвъзмездно градските часовници в Русе
Ентусиасти поддържат безвъзмездно градските часовници в Русе