НОВИНИ

Настъпва ли нова хуманитарна криза на Балканите?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:02, 12.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Задава се нова хуманитарна криза на Балканите. Повече от две седмици съдбата на 1300 мигранти в Босна остава неясна, след като бежанският лагер Липа, в който бяха настанени, изгоря. Европейският съюз определи ситуацията като "тревожна и неприемлива", и призова властите в Сараево за незабавни действия.

Босна. Километри делят бежанците от заветната им цел - Европейския съюз. Наблизо е границата с Хърватия. Но сега мечтите на 1300 мигранти са свързани с тяхното физическо оцеляване. На 23 декември лагерът Липа, който обитаваха, изгоря.

Изправени сме пред втора хуманитарна криза в района за последните две години, казва Наташа Омерович, директор на бежанския лагер.

Босненските власти се опитаха да настанят мигрантите в бивша казарма в близък град. Но местните жители се вдигнаха на протест и не допуснаха бежанците да слязат от автобусите. Оттогава за миграните в убежище се превърна гората край изгорелия лагер.

На малки групи обитават изоставени къщи или полусрутени сгради от войната. Нямат възможност редовно да получават храна или медицинска помощ, допълва Омерович.

Повечето мигранти са от Афганистан и Пакистан.

Казвам се Али. На 16 съм. 5-6 месеца спях в автобус, но сега живея много зле. Тук няма кой да се грижи за нас. Въобще не е безопасно. Тук нямаме нищо, казва Али, имигрант от Афганистан.

Ето, може да видите къде спим. Толкова е мръсно. Най-големият проблем тук е да се изкъпеш. Не да се изкъпеш с топла вода, а да се изкъпеш. Няма вода и за готвене. Трябва да носим от "джунглата", казва Шабаз, имигрант от Пакистан.

Така бежанците наричат близката гората. В нея се намира единственият източник на вода.

Отивам да се изкъпя на извора. На около 4 км е оттук. Да,... тук няма вода, няма ток, няма къде да спим, казва Мохамед, имигрант от Пакистан.

Няколко пъти обяснявах какво се случва. Изслушваха ме, но нищо не се промени. Искам да помоля. Ако някои може да направи нещо за нас, моля, помогнете ни, призовава Али.

Посланиците от Евросъюза в Босна проведоха спешна среща с босненския вътрешен министър. Германия е категорична, че в случая не може да се прилага формулата - бежанците да бъдат приети от другите европейски страни.

От 2018 г. Босна получи от ЕС 85,5 милиона евро за разрешаване на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проходът Шипка е проходим при зимни условия
Проходът Шипка е проходим при зимни условия
Извънредно положение във Вашингтон, очакват мащабни протести около клетвата на Байдън
Извънредно положение във Вашингтон, очакват мащабни протести около клетвата на Байдън