НОВИНИ

Очаква се ваксината на "Астра Зенека" да бъде одобрена на 29 януари

bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 12.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19, която беше разработена заедно с Оксфордския университет, може да получи одобрение за използване в ЕС на 29 януари, съобщиха днес от Европейската агенция по лекарствата.

Производителите са внесли в агенцията в Амстердам искането си за оценка. Досега две ваксини имат зелена светлина за употреба в Европейския съюз - на "Пфайзер" и "Байонтек" и на Модерна.

Ако ваксината на "Астра Зенека" получи условно одобрение от Агенцията по лекарствата, тя ще трябва да получи и условно разрешение за разпространение на европейския пазар, което се издава от Европейската комисия. При предишните две ваксини двете разрешения бяха издадени в един ден.

Главният преговарящ с фармацевтичните фирми от страна на Европейската комисия Сандра Галина заяви днес пред Комисията по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните в Европейския парламент, че доставките към всяка държава в ЕС вървят по план.

Според нея всяка страна има достъп до съответния брой ваксини, които е заявила. Очаква се през следващите месеци доставките да се ускорят.

"Разпределянето на наличните количества започна. Според графика най-големите доставки ще започнат от април", каза Сандра Галина.

Еврокомисията готви договор за още една ваксина срещу COVID-19

От днес евродепутатите ще имат и достъп за четене до договора, който Европейската комисия е подписала с "КюрВак". Комисията беше подложена на критики заради клаузите за конфиденциалност в споразуменията и цените на ваксините.

Очаква се и другите договори да бъдат предоставени на евродепутатите. Те се могат да ги четат лично в Европарламента в Брюксел, без да снимат или да преписват.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Въпреки започналата ваксинация срещу COVID-19, Световната здравна организация предупреди, че тази година няма да бъде постигнат стаден имунитет. Учените са категорични, че маските, дистанцията и добрата хигиена са най-сигурният начин да се овладее пандемията.

А последствията от нея може да са дълготрайни за здравето на тежко преболедувалите. Това показва проучване, реализирано в Ухан, откъдето започна разпространението на вируса. При някои хора симптомите се запазват до шест месеца след изписването им от болницата. Най-честото оплакване е умора и мускулна слабост. Една трета от пациентите признават, че имат проблеми със съня. Третият най-често срещан симптом е свързан с психичното здраве и по-конкретно безпокойство и депресия.

Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония

В Япония проучват особеностите на трети щам на COVID-19, след като други две мутации бяха открити в Англия и Южна Африка. Новата разновидност е открита при четирима души, пристигнали в Токио от Бразилия. Засега няма доказателства този щам да е по-заразен.

"Колкото повече се разпространява вирусът, толкова по-голяма е вероятността той да се променя", смята Тедрос Абаном Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Както и да се предава по все по-неочакван начин. Три горили в зоопарка в Сан Диего се оказаха положителни за COVID-19. Животните били тествани, след като част от тях започнали да кашлят. Предполага се, че са се заразили от служител, който не имал симптоми. Не е ясно как ще протече заболяването при горилите, но засега състоянието им не буди притеснения.

Автори: Десислава Апостолова, Ива Стойкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повод за усмивки в лагера на ЦСКА
Повод за усмивки в лагера на ЦСКА
Президентът Радев и главен комисар Николов обсъдиха ситуацията след наводненията
Президентът Радев и главен комисар Николов обсъдиха ситуацията след наводненията