НОВИНИ

Частично бедствено положение в Батановци, Ярджиловци и Черна гора. 25 души са евакуирани

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:42, 12.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Обявено е частично бедствено положение в град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора. Над 25 души от махалите Андрейна и Кадранови, в Батановци бяха евакуирани.

Улиците, мазетата и дворовете на хората са залети с вода. Рано сутринта започна изпомпването на водата с помощта на помпи и два пожарни автомобила.

Според кмета на Батановци причина за "поредното наводнение" е фактът, че канализацията на Перник се зауства в река Струма и при всяко повишаване на нивото на реката, се стига до такива наводнения, за които той е сигнализира многократно отговорните институции. По думите му обаче те са останали безотговорни към тази ситуация.

Кметът заяви, че ще настоява канализацията на града, както и тази на Перник да се отведе до пречиствателната станция, а не в р. Струма, както е сега. Ако това не се изпълни, заяви, че са готови на гражданско неподчинение с блокиране на международната влакова линия.

Посочи и, че преди 11 дни е настоял да се изпуска периодично язовир "Студена", но никой не го е послушал. Изпускането започнало преди 2-3 дни и допринесло за наводнението, по думите му.

Междувременно хората се опитват да се справят с последствията от наводнението - някои са издигнали диги от чували с пясък, други изхвърлят част от подгизналата си покъщнина.

Евакуираните хора са настанени при семейства и приятели. Те не могат да се върнат по домовете си, защото нивото на водата е високо.

За БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че общината е заложила половин милион лева собствени средства, за да реши проблемът с канализацията на Батановци. А за язовир "Студена" беше категоричен, че още миналата седмица е настоял да започне постепенното му изпускане като е видял прогнозите за времето. Но смята, че от МОСВ са се забавили с изпускането.

Как премина нощта в Батановци - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов: Нашата работа е да се класираме за Европейско първенство
Цветан Соколов: Нашата работа е да се класираме за Европейско първенство
Скална маса се свлече от дъжда на пътя Стара Загора - Казанлък
Скална маса се свлече от дъжда на пътя Стара Загора - Казанлък