НОВИНИ

Значителни количества дъжд в Югоизточните райони на страната

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 12.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за още значителни количества дъжд, особено в югоизточните и южните райони от страната.

Само за последните 15 часа на места паднаха около 50-60 литра на квадратен метър - количества, които са близки до месечната норма на валежите за януари.

Най-сериозни са валежите в района на Смолян - почти 80 литра на квадратен метър и Тополовград - почти 70 литра на квадратен метър за по-малко от денонощие.

Днес ще бъде ветровито, с максимални температури между 0° и 5°, малко по-високи в крайните южни и източни райони от страната. В по-голямата част от страната валежите ще продължат. В Северна България дъждът ще премине в сняг, а по Черноморието и в Горнотракийската низина ще продължи да вали дъжд. И днес, на места валежите ще са значителни.

През нощта снеговалежи ще има все още в Североизточна България, а в Югоизточна и по Черноморието ще превалява дъжд. Ще бъде ветровито, особено в източните райони. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, на морския бряг - около 3°.

Утре в по-голямата част от страната ще има променлива облачност. Ще продължи да вали все още в източните райони - и дъжд, и сняг, но с тенденция и там през деня да спре. С умерен северозападен вятър ще продължи да нахлува по-студен въздух и максималните температури в София и в Северна България ще бъдат само градус два над нулата, по Черноморието и в южната половина от страната - между 3° и 6°.

В планините, на отделни места ще превалява слаб сняг, а облачността ще е променлива, често значителна. Ще духа умерен, по откритите части - силен северозападен вятър, с който ще прониква по-студен въздух. Температурите ще се понижават и максималните в курортите ще са значително по-ниски, в сравнение с предишните дни - минус 5 градуса на Алеко и около минус 2 на Боровец и Пампорово.

В четвъртък след временно намаление на облачността, отново ще завали, предимно сняг. В петък, на места, главно в Родопската област и Югоизточна България все още ще превалява сняг, а от северозапад облачността отново временно ще намалее. В събота ще започнат нови валежи от сняг, които в неделя ще спрат. Ще бъде много студено, с минимални температури около минус 10 градуса, минус 15, а максималните навсякъде ще са отрицателни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проходът на Републиката е затворен за тежкотоварни автомобили
Проходът на Републиката е затворен за тежкотоварни автомобили
Залети са земеделски площи в Струмяни, няма опасност за газопровода България - Гърция
Залети са земеделски площи в Струмяни, няма опасност за газопровода България - Гърция