НОВИНИ

Евакуираха семейства в Бургаско заради високи нива на река Маринка

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 12.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Тежка е обстановката и в Бургаско заради обилните валежи. За региона е обявен оранжев код за опасно време. Стигна се до затваряне на пътища и евакуация на хора.

Рано тази сутрин датчиците, монтирани на река Маринка, сигнализирали за опасност. Нивото на водата в коритото се покачило заради обилните валежи и реката започнала да залива дворовете във вилното селище Черниците край Бургас.

"Нивото е повишено. В червената зона е. В момента хубавото е, че няма никакъв риск за жителите, защото тези 20 човека, които живеят в заливаемата зона са евакуирани. Предупредихме ги още в 5.30 ч. започнахме да ги събуждаме, за да напуснат домовете си. В момента има риска за имотите, за дворовете", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

До момента общо 22 души са евакуирани от ниската част на вилната зона. Ако нивото на реката се повиши има готовност да бъдат изведени и останалите собственици на имоти. Сред тях е Димитър Колев.

"Аз се притеснявам за моя имот, тъй като съм преживял едно наводнение - две. Но като гледам, сега нещата не са толкова опасни, защото са изчистени каналите. Нормално е тук, много често се случват тези заливания, които ги има", каза Димитър Колев.

Следят се нивата на реките в цяла Бургаска област и най-вече на Ропотамо и Велека, които са сред най-рисковите.

„На територията на Бургаска област няма опасност за населените места. Има една точка при детелината на Созопол към село Равадиново заради многото вода е преляла над пъти и там пътят е затворен, има обходни маршрути", каза заместник областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Към момента няма бедстващи хора в региона. Няма и сигнали за населени места без електрозахранване.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси е най-добрият плеймейкър на десетилетието
Лионел Меси е най-добрият плеймейкър на десетилетието
8-годишно дете е с тежки наранявания, след като свлачище събори къща в Смолян
8-годишно дете е с тежки наранявания, след като свлачище събори къща в Смолян