Какво да очакваме от поредния опит за диалог между София и Скопие?

от БНТ
09:36, 12.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Балкани
Слушай новината

Специалният пратеник на Северна Македония Владо Бучковски отново е на посещение в София. Според медиите в западната ни съседка целта на визитата му е възстановяването на доверието между двете страни и изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство.

Проф. Кирил Топалов каза в "Денят започва" по БНТ, че очакванията му не са много големи, тъй като един такъм проблем, какъвто съществува между двете държави не се решава с едно, две или пет посещения. Той смята, че проблемът е миниран поради дълбоката неискреност на дълбоката държава.

"Една държава, която е управлявана от дълбоката си държава, сиреч от службите, в която всичко е контролирано и направлявано, тя не може да бъде по никакъв начин искрена", смята професорът.

"В Македония ние тук живеем в един абсолютен информативен мрак. Никой нищо не знае какво става", каза журналистът от Северна Македония Владимир Перев.

София предложи на Скопие план за действие за сътрудничество в различни сектори

Той обясни, че там не стигат новините от България. Там няма нито една българска телевизия. Въпросът е защо дълбоката държава не иска да се чуе българската позиция, попита Перев.

"На мен ми е много смешно когато някой каже, че ще си нарушим добрите отношения между Македония и България и България ще е виновна. Добри отношения на държавно ниво никога не е имало", заяви журналистът.

Той обясни, че всеки един празник в Северна Македония се ползва срещу България.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: Паулиньо отива в ОАЕ
Официално: Паулиньо отива в ОАЕ
Защитник на Милан под наем в Турция
Защитник на Милан под наем в Турция