НОВИНИ

Румен Радев проведе консултации за изборите с парламентарните партии

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:16, 12.01.2021
6135
Чете се за: 08:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес президентът Румен Радев приема на „Дондуков“ 2 парламентарно представените политически партии на консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия.

Разговорите започнаха още сутринта. Първи на „Дондуков“ 2 за среща пристигнаха от ГЕРБ. След това президентът говори с представители на БСП, а после посрещна и представители на ДПС. Държавният глава разговаря още с представители на партия „Воля“ и „Атака“. Участие в консултациите отказаха от Обединени патриоти.

В разговора с ГЕРБ беше подчертано, че всички се стремят към честни и демократични избори, както и да се осигури правото на глас на всички, както и здравето, на хората, които ще стигнат до урните в изборния ден. От ГЕРБ подчертаха, че и те са за избиране на един честен, демократичен нов парламент.

Стана ясно, че от ГЕРБ подготвят промени в Изборния кодекс, които да гарантират правото на глас на всички хора, които ще бъдат в болница или ще са под карантина в изборния ден. От ГЕРБ не приемат, както те ги нарекоха "екзотични идеи", като гласуването по пощата.

Председателят на парламента Цвета Караянчева и президентът Румен Радев си размениха остри реплики за това кой създава недоверие в изборния процес.

Само повишаването на доверието в изборите ще доведе до легитимно избран следващ законодателен орган, който да излъчи правителство, отбеляза по време на разговора Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

"В последните месеци в публичното пространство се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в едно такова говорене", каза Караянчева.

"Вашият бивш съпартиец и част от ръководството на ГЕРБ Цветанов каза, че такива манипулации съществуват. Не знам какво е имал точно предвид, но явно изхожда от своя бивш опит", отговори Румен Радев.

"Смятам, че това, около което трябва да се концентрираме е здравната сигурност. Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото НС, смятаме за неприемливи", заяви Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ.

"Да отчитаме все пак и тези 2 милиона българи зад граница. Те се сблъскват с огромни проблеми. Не случайно се предлага гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея - да се напише Конституция за един ден и да се представи в българския парламент", заяви Радев.

Караянчева на срещата с Радев: Изборите не ги прави ГЕРБ, насаждат се внушения

След това президентът Румен Радев разговаря с представители на БСП.

Срещата започна с уточняване на взаимоотношенията между БСП и президентската двойка. Корнелия Нинова поиска публично да се изясни има ли война между Румен Радев и БСП.

"Искам да разсеем едно внушение, което съществува в публичното пространство за отношенията между БСП и президента. Ние не воюваме с президента и институцията и тук, с моите заместници в партията и в ПГ, искам да чуем и вашето мнение по този въпрос - воюва ли президентът с БСП, да затворим тази тема и да говорим по същество за проблемите на България", заяви Корнелия Нинова.

"Аз не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме дали повод, че имаме особено отношение или някакъв раздор с БСП. Напротив, навсякъде, където ходим в страната с г-жа Йотова, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички социалисти. Ние сме подкрепени, издигнати от БСП, ние сме поели и съответен ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и по-успешна България, и никога, с г-жа Йотова, не сме отстъпили от този свой ангажимент", каза Радев.

"Аз съм от хората, които не забравят от къде са тръгнали и, г-жо Нинова, нямам никакво намерение да се отказвам от тази принадлежност", заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сред предложенията на БСП за промени в Изборното законодателство са въвеждане на активна регистрация, за да се изчистят избирателните списъци от мъртви души. Подкрепят да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и оформянето на протоколите от гласуване. Смятат, че гласуване по пощата може да се въведе, едва след като има активна регистрация.

Корнелия Нинова: Готови сме за избори по всяко време

Последва среща с представители на Движението за права и свободи. По време на разговора лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно на машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот. Според него това е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите.

Мустафа Карадайъ: Машинният вот има за цел да минимизира недействителните гласове

Участие в консултациите отказаха от "Обединени патриоти".

Скандално премина срещата с представители на партия "Воля". Тя приключи за по-малко от 30 минути след размяна на остри реплики между президента и Веселин Марешки. "Благодаря ви за тази покана, но за съжаление е много закъсняла. Ние считаме, че това е безсмислено и безцелно, като израз на уплаха и некомпетентност за избиране на датата, което е във вашите правомощия", заяви лидерът на "Воля".

От своя страна президентът контраатакува като обвини Марешки в некомпетентност, защото се подписал под проект за Конституция, който не бил прочел. Румен Радев смята, че консултациите, които организира, не са закъснели, а са закъснели парламентарните партии, защото са се забавили със законодателството за машинното гласуване, организацията на избори по време на пандемия.

Размяна на реплики между Радев и Марешки на консултациите за изборите

Последни на среща с президента влязоха от партия "Атака".

Президентът поиска прогноза за ситуацията с COVID-19, за да насрочи дата за вота

Консултациите започнаха преди седмица. Първата среща на "Дондуков" 2 бе с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и с членове на Националния оперативен щаб. След това президентът разговаря със здравни експерти, учени, с ръководството на ЦИК и с обществения съвет към комисията, представители на извънпарламентарни политически партии. Вчера Румен Радев проведе видеоконферентна връзка с представители на организациите на българските общности зад граница.

Снимки: БГНЕС

Румен Радев призова за висока избирателна активност и легитимен парламент

ЦИК пред Радев: Без законови промени не може да се гласува с мобилни кутии и по пощата

Президентът: Заснемането и прякото излъчване на броенето на бюлетините ще повиши доверието в изборите

Не трябва да се допускат машинации на изборния процес зад паравана на здравните мерки, категоричен е Румен Радев

Президентът разговаря онлайн с български организации зад граница за изборите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул в четвъртия кръг на ФА Къп
Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул в четвъртия кръг на ФА Къп
Над 20 наводнени къщи в село Ярджиловци
Над 20 наводнени къщи в село Ярджиловци