НОВИНИ

Радев: Не трябва да се допускат машинации на изборния процес зад паравана на здравните мерки

радев допускат машинации изборния процес паравана здравните мерки
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 10.01.2021
Чете се за: 13:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки." Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.

От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май.

Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес.

Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.

Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.

Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.

Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.

Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата.

Изключително важно е не само да се проведат честни избори, но и да се гарантира прозрачна предизборна кампания. Очакваме да чуем предварително параметрите и здравните критерии, съобразно които ще бъдат наложени ограничения на кампанията и събитията по време на нея.

Партиите и участниците трябва да знаят предварително при какво движение на епидемичната обстановка на каква кампания могат да разчитат. Това изисква сериозно планиране, така че ще настояваме да има яснота възможно най-рано. Това заяви държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова на „Дондуков“ 2 по-рано проведе среща и с представители на ПП „Републиканци за България“.

На срещата беше изразено опасение, че въпреки напредването на времето, няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, регламентираща изборния процес в безпрецедентни за българската демокрация условия. Държавният глава подчерта, че своевременното „осветяване“ на концепцията на изпълнителната власт за предстоящия вот е ключово за сигурността и информираността на гласоподавателите.

По думите на Румен Радев широко използваната от правителството практика да се приема законодателство в изключително кратки срокове сама по себе си не гарантира необходимия капацитет за неговото прилагане: “Едно е да се промени законът, друго е потенциалът на държавната администрация да въведе този закон в действие организирано и последователно, така че той да работи, да гарантира образцово провеждане на изборите и доверие в тях“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отчете като проблем, че въпросът за предизборната кампания остава извън фокуса на обществения дебат. Тя предупреди, че липсата на възможност в пандемията да се провеждат традиционните формати на комуникация между политическите партии и гласоподавателите ще доведе до прехвърляне на огромната част от кампанията в медийното пространство.

Илияна Йотова призова още за регламентиране в Изборния кодекс на участието на партиите в медиите по време на предизборната кампания и за своевременни консултации между политическите субекти и ръководствата на обществените медии БНР и БНТ.Като съществен проблем, който поставя извънпарламентарните партии в неблагоприятна ситуация, беше посочена невъзможността те да имат равнопоставен достъп до медийни канали за комуникация.

От „Републиканци за България“ призоваха за законови промени, които да регламентират ефирното време в обществените медии да бъде равно достъпно за всички политически кандидати, като се отчита, че обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм.

Фокус на консултациите беше и обезпечаването на вота за сънародниците ни зад граница. Държавният глава обобщи, че голяма част от направените досега предложения определят гласуването по пощата като удачен и възможен вариант в епидемична обстановка, но това е възможно само при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт.

Политическа партия „Републиканци за България“ предложиха чрез промени в Изборния кодекс да бъде предвидено представители на извънпарламентарни партии да бъдат членове на секционните избирателни комисии, както и на ЦИК, като изборът на тези партии да се реализира чрез жребий.

За намаляване на злоупотребите с вота, от партията предложиха да се осъществява ротация на областните директори на Министерството на вътрешните работи в рамките на месец, докато тече изборната подготовка – мярка, чиято цел е да се прекъснат зависимостите и упражняването на користни интереси и да се минимизира купеният и контролиран вот в рамките на малцинствата и най-уязвимите български общности.

Беше предложено и онлайн предаване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, както и качването на протоколите в отворена платформа за гарантирането на максимална прозрачност.

Румен Радев отбеляза като възможност предвиждането на по-големи пространства, в които да работят избирателните секции, за да се избегне ситуация, при която спазването на изискванията за дистанция възпрепятства работата на застъпниците и наблюдателите.

Все още очакваме методиката за одитиране на машините за гласуване на предстоящите избори за Народно събрание, условията за съхранението на устройствата, транспортирането им и контрола след тяхното одитиране. Трябва да се гарантира правото на независими организации и експерти да имат достъп до сертифицирането и одита, защото така ще се увеличи прозрачността и доверието към машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на политическа партия МИР.

Участниците в срещата изразиха притеснения за навременната доставка на машините за вота. От партия МИР са категорични, че машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания.

„Разписаното в Изборния кодекс успоредно гласуване чрез машини и с хартиени бюлетини създава предпоставки управляващото мнозинство да всее хаос в целия изборен процес, да затруднят българските граждани, а в това число и членовете на секционните комисии“, заяви Симеон Славчев – председател на партията.

От МИР се обявиха и против „монопола“ на „Информационно обслужване“ АД във връзка с обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които участват в изборите, да имат право да излъчат наблюдатели не само в ЦИК, но и в „Информационно обслужване“.

Президентът Румен Радев припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество.

Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите, заяви Румен Радев по време на срещата.

Държавният глава обобщи, че от проведените досега консултации с извънпарламентарните партии има консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията.

По думите на президента съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите.

Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Редно беше към настоящия момент вече да разполагаме със здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден, и който едновременно да защитава здравето на всички хора и участници в изборния процес, но и да не ограничава правата на членовете на СИК, наблюдатели и застъпници, заяви Румен Радев.

По думите му, здравните власти трябва да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, като заедно с политическите субекти се разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия. На срещата беше обсъден и въпросът за разширяване на възможностите за медийното отразяване на малките политически формации в националните медии и техните регионални станции.

От МИР предлагат освен видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдение и на целия изборен процес, като се гарантира тайната на вота. Партията настоява да се създаде възможност цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се предоставя и на политическите формации, участващи във вота, което ще предотврати фалшификация на резултатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великолепна Пиронкова! Цвети загуби само един гейм на старта на квалификациите за "Australian Open"
Великолепна Пиронкова! Цвети загуби само един гейм на старта на квалификациите за "Australian Open"
Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония
Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония