НОВИНИ

Караянчева на срещата с Радев: Изборите не ги прави ГЕРБ, насаждат се внушения

караянчева срещата радев изборите прави герб насаждат внушения
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:52, 12.01.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

„В последно време има координирани усилия за подкопаване на доверието в избирателния процес. Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, води до недоверие, до уронване на престижа на институциите, но най-притеснителното е, че води до ниска избирателна активност“. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева по време на консултациите при президента Румен Радев, посветени на организацията на предстоящите парламентарни избори.

Караянчева обвини държавния глава, че „също участва в подобно говорене“, водещо до недоверие на избирателите в изборния процес.

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, посочи Караянчева по повод на предходните разговори на държавния глава с партиите извън парламента. Според Караянчева е грешно „да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен е грешно“.

Снимки: БГНЕС

Изборите не ги прави ГЕРБ, а изборните институции, заяви още председателят на парламента. Според нея само повишаването в доверието в тях ще доведе до легитимно избран следващ законодателен орган, който да излъчи правителство.

В отговор президентът Румен Радев категорично отрече да участва в насаждане на внушения.

Относно непознаването на изборния процес, Радев заяви: Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, на всяка една партия. Това, че някоя партия не разбира нищо от избори, защото за първи път ще се явява, все някой за първи път ще се явява, ГЕРБ също се е явявала за първи път преди години.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава по един единствен начин, заяви Радев.

Председателят на ПГ на Даниела Дариткова пък заяви, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип, каза Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма с втори успех в Токио
Даниел Иванов-Аоияма с втори успех в Токио
Награда за русенеца, който изработва протези за осакатени животни
Награда за русенеца, който изработва протези за осакатени животни