НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: Машинният вот има за цел да минимизира недействителните гласове

мустафа карадайъ машинният вот цел минимизира недействителните гласове
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:42, 12.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

„За първи път в условията на пандемия ще правим избори, тези условия предпоставят едно по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от участниците в изборите и всички наблюдатели“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев, посветени на организацията на парламентарните избори в условията на пандемия.

По време на разговора Карадайъ подчерта, че предстоящите избори са важни, защото произведеният резултат от тях трябва мобилизира общата енергия за „едни по-добри времена в нашата Родина“. По думите му в технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи с власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, както и честни избори“.

Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно на машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот, което, според него, е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите.

Снимки: БГНЕС

„Включването на машините би трябва да има една цел – да минимизира недействителните гласове“, посочи Карадайъ и допълни, че машините трябва да целят още намаляване на субективния момент, както и намаляването на грешните в протоколите, за да не „ерозира доверието в резултата от изборите“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов: Нашата работа е да се класираме за Европейско първенство
Цветан Соколов: Нашата работа е да се класираме за Европейско първенство
Скална маса се свлече от дъжда на пътя Стара Загора - Казанлък
Скална маса се свлече от дъжда на пътя Стара Загора - Казанлък