НОВИНИ

Размяна на реплики между Радев и Марешки на консултациите за изборите

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:25, 12.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Слушай новината

Остри реплики си размениха лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и президентът Румен Радев по време на консултациите на „Дондуков“ 2, посветени на провеждането на бъдещите парламентарни избори.

Всичко започна с поредицата от упреците на Марешки по адрес на държавния глава, че е предприетите от него политически консултации за провеждането на вота в условията на пандемия са добра стъпка, но много закъсняла.

Според лидера на „Воля“ неопределената все още с указ на президента дата на изборите е израз на „страх от поемане на отговорност и некомпетентност“.

„Много хора ще запомнят вашия мандат с две неща – бетонирахте ГЕРБ на власт и изкарахте мутрите на площада и така притъпихте устрема на хилядите българи, надяващи се на промяна“, продължи Марешки. Според него позицията на партията му по въпросите на изборния процес пък била ясна отпреди години, застъпвайки идеята за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и против гласуването по пощата.

Отговорът на президента не закъсня.

„Оценявам високо вашата откровеност. Така се полага в един конструктивен дебат. Да ви кажа, че некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, а вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте ги виждал, не сте ги чул, защото никъде ги няма. Но вие го правите“, отвърна му държавният глава.

„Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие, законодателите“, допълни още Радев, отправяйки въпрос кога ще има договор за осигуряване на машинното гласуване, каквото трябва да има по закон, както и кога ще бъде издаден здравен протокол за провеждането на вота.

„Аз ви изслушвах със самообладание, но повече коментари за президентската институция тук да не слушам!“, призова за по-сдържано поведение държавният глава и подкани Марешки да бъдат обсъждани единствено конструктивни предложения.

Лидерът на „Воля“ обаче не показа никакво намерение да спре с нападките и поиска президента да обясни дали се отмята от спомената от него дата на изборите 28 март. Радев пък му отвърна, че тя се определя с указ, какъвто още няма, а пък Марешки дори бил споменал за избори в края на май.

Накрая спорът се изостри още повече. „Ако ще тропаме по масата, ще го кажа. За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на „Дондуков“, който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да говоря, но вие това заслужавате“, смята лидерът на партията.

„Хората казват кой на кое място е. Вие, с тази политика, твърдо сте се устремили извън парламента“, сложи края на размяната на реплики Румен Радев и приключи срещата.

Румен Радев проведе консултации за изборите с парламентарните партии

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на ЦСКА 1948: Готов съм за националния отбор
Вратарят на ЦСКА 1948: Готов съм за националния отбор
Тоби Прайс в болница след катастрофа на Рали Дакар
Тоби Прайс в болница след катастрофа на Рали Дакар