НОВИНИ

НИМХ: Нивата на Нишава и Искър постепенно се понижават и това ще продължи

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 12.01.2021
Чете се за: 01:32 мин.
Регионални
Слушай новината

В по-голямата част от наблюдаваните реки в страната има повишаване на нивата вследствие на валежите, комбинирани със снеготопене. Така обобщи картината в страната през последното денонощие Валерия Йорданова, дежурен хидролог от НИМХ. Според нея значителни повишения вчера са били регистрирани във водосбора на р. Нишава, в горното и средното течение на р. Искър, на р. Струма и нейните притоци. В последните часове обаче се наблюдава понижение в тези басейни и тенденцията е то да продължи.

На изток водните нива все още се покачват. По-значителни повишения - над 100 см - са регистрирани във водосборите на р. Тунджа и нейния приток р. Мочурица. При р. Марица по-големи са повишенията в родопските ѝ притоци и р. Харманлийска - с повече от 1 метър за последното денонощие.

Значителни са повишенията във водосбора на р. Арда - в основната река - над 2 метра, както и в притоците ѝ - над 1 метър.

Прогнозата на хидролога е, че в следващите часове реките в Западно-беломорския басейн реките постепенно ще се оттичат. В Черноморския водосборен басейн нивата ще продължат да се повишават и днес, тъй като валежите продължават. Повишение ще има във водосборите на Марица и Тунджа. В Арда и долното течение на Марица повишението на водните нива ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 пострадали при свлачище в Смолян
11 пострадали при свлачище в Смолян
Д-р Брънзалов: Тези 10 лв. ще се плащат на всички лекари, които ваксинират
Д-р Брънзалов: Тези 10 лв. ще се плащат на всички лекари, които ваксинират