НОВИНИ

Опасното време доведе до наводнения, паднали дървета и населени места без ток (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 11.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дъжд заля цялата страна. Частично бедствено е положението в Перник и Трън. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители.

Язовирите се пълнят. Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка - проходът "Петрохан" остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

Само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

"Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук понеже сме на високо, горе-долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра", заяви Людмил Зарев, който е жител на Петърч.

Най-тежка остана ситуацията в Западна България. По река Блато бяха построени диги, а Нови Искър и Мировяне останаха в готовност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали шофьори в северните софийски квартали.

"Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", обясни Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си.

"Община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България-Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът", каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Всички язовири в страната са под контрол и няма опасност за хората, увериха от МВР. Продължава изграждането на диги, където е необходимо.

"Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното. Имаме организирани постове, където е необходимо, се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация", каза на свой ред вътрешният министър Христо Терзийски.

Кризисният щаб за наводненията у нас: Най-тежка е ситуацията в Западна България

От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

"Приблизително около 29 хиляди клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дъждът затрудни и БДЖ.

"Лакатник, Елисейна - паднала скална маса. Перник - заливания. Работи се много интензивно. Осигуряват се алтернативни трасета на жп инфраструктурата, така че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време", категоричен беше транспортният министър Росен Желязков.

Очаква се от утре обстановката да се успокои, тъй като валежите в Западна България трябва да спрат.

Репортери: Иво Никодимов, Карина Караньотова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
620 са новите случаи на коронавирус у нас
620 са новите случаи на коронавирус у нас
Превръщат "Шан-з-Елизе" в необикновена градина
Превръщат "Шан-з-Елизе" в необикновена градина