НОВИНИ

Демократите в САЩ внесоха обвинителния акт за импийчмънт на Тръмп

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:29, 11.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

В САЩ започнаха опити за предсрочно отстраняване на президента Доналд Тръмп от поста му. Първи стъпки направиха демократите в Камарата на представителите. Те внесоха обвинителния акт за импийчмънт на президента. Обвинението към него е за подстрекателства към метеж.

Въпреки малкото време американските демократи са решени да задействат процедура за отстраняването на Доналд Тръмп. Резолюцията за импийчмънт може да бъда гласувана още в сряда.

Преди това, утре в Камарата на представителите ща гласуват резолюция, която призовава вицепрезидента Майк Пенс да приложи 25-ата конституционна поправка и да отстрани Тръмп. Републиканците я отхвърлиха.

Според демократите президентът е виновен за подстрекателство на свои привърженици към метеж. "Той трябва да си плати за това", заяви лидерката им в Камарата на представителите.

"Харесвам 25-ата поправка, защото тя ще ни отърве от него. В Конгреса има силна подкрепа за импийчмънт на президента за втори път", заяви Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите.

Демократите имат мнозинство и в двете камари. Вицепрезидентът ще разполага с 24 часа, за да се задейства. Ако откаже, Камарата на представителите ще започне процедура по импийчмънт. Текстът на резолюцията съдържа само едно обвинение - подстрекателство към метеж.

Шварценегер сравни атаката на Капитолия с "Кристалната нощ"

Първата дама Мелания Тръмп излезе с изявление, с което осъди атаката срещу Капитолия и проявеното насилие. Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер също критикува щурма на Капитолия, но и президента.

"Президентът Тръмп е един провален лидер. Той ще остане в историята като най-лошия президент. Хубавото е, че скоро той ще бъде неуместен като остаряло съобщение в Туитър", заяви Арнолд Шварценегер.

Лидерите на демократите в Конгреса Нанси Пелоси и Чък Шумър са опитали да обсъдят въпроса с вицепрезидента, но Майк Пенс е отказал телефонния разговор. Той ще присъства на церемонията на 20 януари, но засега няма признаци, че е съгласен на предсрочно отстраняване на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС с позиция за консултациите при президента
СДС с позиция за консултациите при президента
Паднали дървета затиснаха 5 коли в Пампорово
Паднали дървета затиснаха 5 коли в Пампорово