НОВИНИ

Демократите са готови с вариантите за отстраняване на президента Доналд Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:38, 11.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Демократите са готови с вариантите за отстраняване на президента Доналд Тръмп.

Самият той не е имал официална изява след като редица социални мрежи забраниха профилите му.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Камарата на представителите започва обсъждане на резолюция, която приканва вицепрезидента Майк Пенс да задейства 25-ата поправка, която ще му позволи да отстрани Тръмп от власт. Причината - безпрецедентното нахлуване на негови привърженици в сградата на Капитолия миналата седмица.

Това се казва в писмо до конгресмените от лидера на демократите в Долната Камара - Нанси Пелоси.

Действаме в ускорен порядък, за да защитим Конституцията и демокрацията, защото президентът е неизбежна заплаха и за двете, се казва в посланието на Пелоси. В интервю за популярно предаване Пелоси казва, че едни от мотивите за действие и е и информацията, че Тръмп обмисля и вариант да даде амнистия сам не себе си.

"Харесвам 25-ата поправка, защото ще ни отърве от него. Няма да заема поста. Но в Конгреса има силна подкрепа за отстраняването на президента за втори път", каза Пелоси.

В писмото на Пелоси се посочва, че вицепрезидентът Пенс ще има 24 часа, за да отговори на искането на демократите. След това ще бъде задействана процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, като Демократите са готови с вариантите за отстраняване на президента Тръмп.

Самият той не е имал официална изява след като редица социални мрежи забраниха профилите му.

Дори и резолюцията да бъде одобрена от Долната Камара, контролирана от демократите, тя няма да бъде внасяна в Сената в първите 100 дни от управлението на Джо Байдън. Целта е да се осигури спокойна работа на новата администрация и подобаващо начало на амбициозната му програма. Анализатори обаче посочват, че сенатори републиканци са изразили желание Тръмп сам да напусне поста, но не и подкрепа за евентуален импийчмънт.

Ако се стигне до подобен ход, Тръмп ще бъде първият в историята на САЩ президент, предлаган за отстраняване от поста два пъти.

А полицаи се наредиха край един от централните булеварди във Вашингтон, за да отдадат почит на колегата си Браян Сикник, загинал след щурма на Капитолия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва данъчната кампания за физически лица
Започва данъчната кампания за физически лица
Над 90 200 000 са регистрираните случаи на коронавирус по света
Над 90 200 000 са регистрираните случаи на коронавирус по света