НОВИНИ

До 40 см сняг до полунощ в Северна България. Жълт и оранжев код за валежи утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 10.01.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Потвърждават се очакванията за значителни, повсеместни валежи. От началото на валежната обстановка във Враца количествата дъжд вече достигнаха 66 литра на квадратен метър, в Драгоман - 51 литра на квадратен метър, а в Монтана, Лом и Оряхово - 44 литра на квадратен метър.

В София продължава да вали значително, като само в последните няколко часа са измерени над 10 литра на квадратен метър.

Почти навсякъде в Северна България има снежна покривка. Най-дебела е тя във Вършец - 17 см и Балчик - 15 см.

Валежите обаче ще продължат. До полунощ в областите Видин, Монтана и Враца се очаква да натрупа дебела снежна покривка - на места до около 30-40 см. През нощта в централните и източните райони от Северна България и високите полета на Западна ще вали и дъжд, и сняг и в отделни райони ще има условия за образуване на поледици.

Утре ще духа слаб до умерен южен вятър и утре, в по-голямата част от страната ще бъде по-топло от обичайното за сезона. Минималните температури ще бъдат от 1° до 6°, в София и в Северна България - около нулата, максималните - в южната половина от страната и по Черноморието - от 6° до 13°, в Северна България от 0°до 5°.

Сняг ще вали главно в Северозападна България, където снежната покривка ще продължи да се увеличава. В останалата, по-голяма част от страната, валежите ще са от дъжд. През деня вятърът ще започне да се ориентира от североизток и с него ще започне да нахлува по-студен въздух.

И в планините ще остане облачно, мъгливо и с валежи. В Стара планина границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1400-1600 метра. Ще бъде много ветровито със силен, временно бурен южен вятър и с него и температурите и в планините, особено в масивите от Южна България ще се повишат и там сняг ще вали само по най-високите части. През деня обаче вятърът ще започне да се ориентира от север-северозапад и ще започне понижение на температурите.

Ще вали не само у нас, а и навсякъде на Балканите. Проливни валежи се очакват и по Западното и Централното Средиземноморие. Причината - добре изразен средиземноморски циклон. Много студено ще остане за пореден ден в Европейска Русия с температури и през деня далече под нулата.

По-студен въздух от тези райони ще се спуска към нашата страна и през втората половина на новата седмица ни очаква съществено застудяване.

Във вторник валежите ще продължат. В Северозападна, Централна Северна, както и във високите полета на Западна България ще вали предимно сняг. В останалата част от страната ще има и дъжд, и сняг.

След временно спиране в сряда, в четвъртък и петък отново ще има превалявания, но предимно слаби и вече навсякъде от сняг. В много райони от страната не само минималните, но и максималните температури ще бъдат отрицателни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима общински съветници от Сандански са имунизирани в нарушение на правилата
Четирима общински съветници от Сандански са имунизирани в нарушение на правилата
Пътят за Рилския манастир остава затворен (ОБЗОР)
Пътят за Рилския манастир остава затворен (ОБЗОР)