НОВИНИ

Арести и обвинения за ключови участници в щурма на Капитолия

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:28, 10.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Арести и обвинения за ключови участници в щурма срещу сградата на американския Конгрес на 6 януари.

Една запомняща се фигура - Джейкъб Антъни Чансли от Аризона, наричан Шамана на QAnon, се е предал сам на полицията. Повдигнати са му обвинения за углавни престъпления, сред които незаконно проникване в сграда с ограничен достъп и прояви на насилие.

Арестуван е и Адам Джонсън от Флодира. Той стана известен със снимката, на която отнася председателската катедра от Камарата на представителите. Джонсън ще застане пред съда в понеделник.

ФБР призовава обществеността да помогне за изправяне на метежниците пред правосъдието.

Кой е мъжът с рогата от щурма на Капитолия?

До момента са повдигнати обвинения на 20 души за престъпления, свързани с щурма на Капитолия, съобщават от прокуратурата на Федерален окръг Колумбия. Сред тях са човек, носил в колата си 11 коктейла Молотов и Дерик Еванс от парламента на Западна Вирджиния, който е излъчил в интернет влизането си в сградата на Конгреса, е обвинен за незаконно проникване и проява на насилие. Задържаните са направили публикации в социалните мрежи или са разпознати от други хора.

Това е само началото, твърдят от прокуратурата. По-задълбоченото разследване на действията и намеренията на демонстрантите може да продължи до края на годината. Хора, задържани с оръжие или проявили насилие, са заплашени с до 10 години затвор.

Засилва се подкрепата за намерението на демократите да започнат утре процедура за отстраняване на президента Тръмп, заради ролята му в безредиците.

Доналд Тръмп трябва да си отиде. Веднага. Изменник, който е загубил контрол върху умствените си способности до такава степен, че да започне въстание срещу държавата, не бива да има достъп до ядреното копче, каза Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк.

Вицепрезидентът Майк Пенс не е изключил възможността Тръмп да бъде отстранен чрез прилагането на 25-ата поправка на Конституцията, твърди източник, цитиран от Си Ен Ен.

Необичайните теории за събитията в Капитолия

Още един съпартиец на президента се изказа срещу него.

Мисля, че е най-добре за страната ни президентът да се оттегли възможно най-скоро. Признавам, че това е малко вероятно. Не виждам консенсус за задействане на 25-ата поправка и няма време за процедура за отстраняването му. Най-доброто нещо е оставка, каза Пат Туми, сенатор от Пенсилвания.

57% от участниците в допитване на Ройтерс искат Тръмп да бъде отстранен незабавно.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Датата на изборите - основен акцент в днешните консултации при президента Радев
Датата на изборите - основен акцент в днешните консултации при президента Радев
Локализираха черните кутии на разбилия се индонезийски самолет
Локализираха черните кутии на разбилия се индонезийски самолет