НОВИНИ

Ще бъде ли отстранен от длъжност Доналд Тръмп

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:16, 09.01.2021
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

В понеделник американските демократи възнамеряват да задействат процедура за отстраняване от длъжност на президента Доналд Тръмп, заради ролята му в щурма срещу Капитолия на 6 януари.

До тази процедура се е стигало рядко в американската история и няма случай, в който да е била успешна.

Доналд Тръмп обаче може да стане първият американски президент, срещу когото процедурата е задействана два пъти.

Конгресът поиска да го отстрани по обвинения за злоупотреба с власт и възпрепятстване на дейността на Конгреса. Той беше оправдан от Сената на 5 февруари миналата година.

А първият президент, срещу когото е задействана процедура за отстраняване от длъжност е демократът Андрю Джонсън, оправдан от Сената на 26 май 1868 г.

Вторият президент - също демократ, е Бил Клинтън, който беше оправдан на 21 февруари 1999 г.

Белият дом разкритикува решението на демократите в Конгреса като "политически мотивирано".

Облаците над главата на Доналд Тръмп се сгъстяват в самия край на президентския му мандат. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси е решена да започне процедура за отстраняване, ако Тръмп не подаде оставка, а това не се очаква да стане.

Двама конгресмени са започнали да пишат законопроекта още на 6 януари, по време на нахлуването на привърженици на Тръмп в сградата на Капитолия. Той съдържа едно обвинение: "подстрекаване към бунт" и е подписан от 160 техни колеги. Според тях президентът е предизвикал със свои изявления незаконните действия на демонстрантите. Споменават се и опитите му да осуети утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

За жалост човекът, който упражнява изпълнителната власт, е побъркан, смахнат, опасен президент. Остават му няколко дни. Но той стори нещо толкова сериозно, че трябва да му се повдигне обвинение, категорична е Нанси Пелоси, председател на Конгреса на САЩ.

Конституционни експерти се съмняват, че процедурата за отстраняване на Тръмп може да се проведе в дните до 20 януари, когато ще встъпи в длъжност новият президент. Актът е по-скоро символичен, но мнозина го подкрепиха.

Мисля, че президентът Тръмп трябва да подаде оставка. Ако не се оттегли, трябва да бъде отстранен. Остават му само 13 дни, но не е в това въпросът. Въпросът е да заявим, че не търпим такова управление, смята Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк.

Срещу Тръмп се обвиха и негови съпартийци. Сенаторите Лиса Мърковски и Адам Кинзинджър го призоваха да се оттегли.

Новоизбраният президент Джо Байдън посочи, че отстраняването се решава от Конгреса, но добави:

Аз вече над една година казвам, че той не е годен да служи. Той е сред най-некадърните президенти в историята на Съединените щати, заяви Байдън.

Последният засега удар срещу Тръмп нанесе "Туитър", като деактивира за постоянно личния му профил в социалната мрежа. Аргументите са, че последните му съобщения представляват възхвала на насилието и има риск от нови подстрекателства. Лишен от основния си канал за общуване с близо 90 млн. последователи, Тръмп обяви, че замисля да създаде своя платформа.

Официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом ще бъдат предадени на Джо Байдън, след като положи клетва на 20 януари, съобщи компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 жертви взе снежната буря Филомена в Испания
4 жертви взе снежната буря Филомена в Испания
Оставиха в ареста задържаните за подкуп полицаи в Сливо поле
Оставиха в ареста задържаните за подкуп полицаи в Сливо поле