НОВИНИ

Бившият кмет на Асеновград Емил Караиванов е новият областен председател на БСП - Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 09.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Областният съвет на БСП в Пловдив избра нов председател на мястото на Георги Гергов - това е бившият кмет на Асеновград Емил Караиванов. Изборът стана на онлайн заседание, а по-късно и с тайно гласуване в партийната централа в Пловдив.

След двата мандата на Георги Гергов, колкото позволява уставът на партията, това всъщност е втори опит да бъде избран областен председател на БСП. През ноември миналата година след гласуване за поста беше избран Атанас Петков, определян от мнозина именно като човек на Гергов.

Самият Петков тогава коментира, че е човек на БСП, но броени дни по-късно Контролната комисия на партията касира вота. Мотивите - редица нарушения при избора му, сред които фалшифицирани подписи на делегати и липса на кворум. Още тогава хората около Георги Гергов заявиха, че това е опит да се заглуши вътрешната опозиция в партията.

И днес Петков отново се впусна в битка за поста, но я изгуби с 35 срещу 42 гласа за бившия кмет на Асеновград Емил Караиванов. Заседанието на социалистите от региона и гласуването им беше наблюдавано внимателно от ръководството на партията.

Изборът на нов областен лидер на БСП в Пловдив започна рано сутринта в онлайн заседание.

Учредителното заседание започна в нормален, другарски тон. 76 човека се регистрираха в платформата, имат право да гласуват, каза Манол Генов - депутат и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Новият областен лидер на БСП беше определен с тайно гласуване. Делегатите имаха общо 4 часа, за да дойдат на място в партийната централа.

Сред първите дошли беше бизнесменът Георги Гергов, когото Националният съвет на БСП реши да изключи от партията, заради уронване на престижа на левицата. Градският лидер се обърна към Корнелия Нинова:

Тя е председателя и трябва добре да преценя всяка една нейна крачка, защото ние отиваме към избори, което решава и съдбата на партията, каза Гергов.

Предстоящите парламентарни избори и кой ще реди листите са в основата на конфликта с Нинова, твърди Гергов.

Очевадно, това е голям проблем, на много хора е обещала другарката Нинова и се чуди как ще ги нареди. Ние в Пловдив си имаме достатъчно подготвени хора, млади хора, то се вижда, които знаят за какво са в партията и искат победа на БСП, а не партийни игрички, каза още Гергов.

В партийно заиграване с ГЕРБ пък обвиняват Гергов част от социалистите, които не отидоха на "Позитано" 20 в защита на градския си лидер.

Изключването на Георги Гергов ще бъде положително за БСП, за мен тези колизии няма да бъдат въобще отрицателни. Хората видяха кой подкрепя Георги Гергов, това са хората, които са при него на хранилка, каза Иван Петков, член на Националния съвет на БСП и на Градската организация в Пловдив.

Ако се стигне до изключването на Гергов от партията, ще бъде наложително да се избира и нов градски лидер, каза още Иван Петков, който миналата година беше опонент на Георги Гергов за поста.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до външния министър на Индонезия
Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до външния министър на Индонезия
Самолетни полети София - Мадрид са отменени заради бурята Филомена
Самолетни полети София - Мадрид са отменени заради бурята Филомена